Чи існує коаліція на сьогодні та як розвиватимуться події в парламенті?

Олександр ГОЛУБ (КПУ):

На даний момент коаліції немає, бо немає необхідної кількості голосів. Тільки після рішення Центральної виборчої комісії у коаліції буде 227 голосів. ЦВК — незалежний орган, у тому числі й від парламенту, але залежний від закону, який відводить для реєстрації нових депутатів шість днів. Гадаю, у вівторок можна чекати рішення ЦВК з цього приводу. Комуністи навряд чи приєднаються до помаранчевої коаліції, бо у нас різні політичні позиції, програми. Однак ми можемо претендувати на посаду Першого заступника Голови Верховної Ради. До речі, позавчора обговорювалася лише кандидатура Адама Мартинюка. І Партія регіонів, і Блок Литвина готові його підтримати.

Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ («НУ—НС»):

Як відбуватимуться події в парламенті, знає лише Господь. Я розраховую на те, що все розвиватиметься у руслі дотримання вимог Конституції, законів, Регламенту Верховної Ради і нормальної поведінки всіх учасників парламентського процесу. Хочу всіх заспокоїти: коаліція існує, вона не припинила свою діяльність. Відповідно до ст. 66 Регламенту парламенту: діяльність коаліції вважається припиненою з моменту офіційного оголошення про це головуючим на засіданні Верховної Ради України. Та само стаття Регламенту не встановлює жодних строків для оголошення цього. І природно, що у ситуації, коли відбувається заміна депутатів внаслідок дотримання коаліцією конституційних вимог про несумісність посади народного депутата України з іншими видами діяльності, такого оголошення і не могло бути.

І те, що зроблено перерву до заміщення необхідної кількості депутатів, — цілком природно. Оскільки в цей період Верховна Рада з різних причин не здатна працювати продуктивно.

Якщо будуть дотримані всі вимоги закону, ЦВК не пізніше вівторка має визнати повноваження народних депутатів. Тоді в середу вони складуть присягу. Якщо ж ЦВК не визнає — це означатиме, що політичні ігри тривають. І тоді, очевидно, доведеться оскаржувати бездіяльність комісії. Так, депутати мають право протягом 20 днів подавати документи. Наскільки я знаю, нові депутати готові подати документи (а деякі вже подали) у найближчі дні і не затягувати цей процес.

Крім того, ще не вичерпані питання підготовчого етапу діяльності Верховної Ради: не обрані заступники глави парламенту , не сформовані комітети. І гальмує цей процес не коаліція, яка вже протягом десяти днів чекає від опозиції узгодженої кандидатури на посаду Першого заступника Голови Верховної Ради. І поки це питання не вирішено, Верховна Рада не може рухатися далі. А нам ще треба терміново приймати бюджет.

Михайло СИРОТА (Блок Литвина):

— Коаліція дієздатна і легітимна. Свою дієздатність вона продемонструвала обранням уряду. І дієздатною коаліція буде лише тоді, якщо більша частина суспільства підтримуватиме її дії. Щодо легітимності. Правове невігластво багатьох політиків робить неправильні посили в інформаційний простір. В Конституції і Регламенті сказано, що фракції формують більшість. Дві фракції сформували більшість і мають 227 голосів. Фракції ніде не ділися. Те, що одні депутати пішли на міністерські посади і на їхнє місце прийдуть інші, — це всього-на-всього технологічний процес.

Загалом Верховна Рада не скоро ефективно запрацює на розвиток суспільства. Я, як голова Трудової партії, готовий день і ніч трудитися. Але ефективно. Ще в 2005 році я звернувся до Президента, вважаючи, що система противаг і стримань в Конституції розбалансована, а посади прем’єра і Президента зіткнули лобами. Тому, щоб була стабільною робота Верховної Ради й інших гілок влади, треба терміново завершити конституційну реформу і усунути протистояння між основними державними посадами. Друге, необхідно якісно змінювати склад самої Верховної Ради, але це вже в майбутньому. Сьогодні треба зрозуміти: процедура розпуску ні до чого не привела. Сьогоднішнім депутатам треба сідати і, відчуваючи відповідальність перед суспільством, домовлятися про розвиток суспільства.

ЦВК може до вівторка зареєструвати нових народних депутатів. Усе залежить від їхнього бажання. Блок Литвина і я особисто подаватимемо законопроект, який заборонятиме формування ЦВК і Конституційного Суду за принципом партійних квот. В законі на реєстрацію відводиться двадцять днів, але Верховна Рада зобов’язала ЦВК зробити це до вівторка. Якщо ЦВК має відповідальність перед українським суспільством, то вони обов’язково це зроблять хоч і сьогодні. Але якщо почнуться політичні ігри, то вони вдарять передусім по їх ініціаторах.

Олена БОНДАРЕНКО (БЮТ):

— Безперечно, коаліція існує, існуватиме і буде достатньо міцною. Наголошу на тому, що ст.66 Регламенту Верховної Ради визначає, що діяльність коаліції вважається припиненою з моменту офіційного оголошення про це головуючим на пленарному засіданні. Крім того, про припинення діяльності коаліції має бути публікація в «Голосі України». А жодних оголошень і відповідних публікацій не було. Крім того, представники БЮТ та «НУ—НС» вже подали для реєстрації документи до ЦВК, і комісія не має необхідності чекати двадцять днів.

Формування ЦВК за політичною ознакою є великим недоліком. На жаль, і до сьогодні деякі її члени керуються політичними міркуваннями і навіть дорученнями своїх партійних керівників, аніж нормами законодавства. Під час погоджувальної ради у Голови Верховної Ради була досягнута домовленість, що жодна із політичних сил не чинитиме жодного тиску на членів ЦВК для затягування термінів прийняття присяги новообраними народними депутатами України. На превеликий жаль, ми всі спостерігали, що відбувалося в залі Верховної Ради, коли ці домовленості, зокрема Партією регіонів і комуністами, були брутально порушені. Приємно, що Блок Литвина все ж дотримується узгоджених позицій. Ми не виключаємо, що затягування процесу реєстрації народних депутатів до крайніх термінів можливе, але сподіваємося, що політичний тиск на незалежні структури припинеться і рішення буде прийнято максимально швидко. Сподіваюся, наші колеги з ПР і КПУ будуть зацікавлені у прийняті доленосних рішень, а не у перетягуванні владних повноважень. На жаль, парламентські комітети на сьогодні не сформовані через те, що Партія регіонів не подала свої пропозиції по персональному складу комітетів. Це затягування пов’язано лише з одним — намаганням продовжити своє перебування при владі, чинити тиск на коаліцію, аби домогтися якихось преференцій. Шкода, що все робиться методами не опонентів-опозиціонерів, а методами шулерства.

У понеділок наша фракція на своєму засіданні має прийняти остаточне рішення, як ми діятимемо — винятково в законодавчому полі — у разі, якщо деякі члени ЦВК підуть, скажімо, на лікарняний. Не виключаю, що ми оскаржуватимемо в суді бездіяльність ЦВК. Нині заблоковано роботу парламенту і ухвалення держбюджету-2008.

Ірина ГОРІНА (Партія регіонів):

— Питання — є коаліція чи ні — буде актуальне багато разів. Це був тільки перший виток призначень у виконавчій владі. А незабаром за ним піде другий. Перші заступники міністрів, голови комітетів будуть кандидати з теперішньої коаліції. І ось цей перманентний стан нашого парламенту, колізія в законодавстві під час зняття й призначення міністрів постійно створюватиме ситуацію, що коаліції як такої немає. Тобто, якщо бути об’єктивним, за законом її нині немає. І це важка ситуація для країни. Гадаю, що до вівторка ЦВК не встигне зареєструвати нових народних обранців. У середу або четвер може бути засідання Верховної Ради. Звичайно, якщо буде засідання ЦВК, буде кворум і реально нічого не станеться. А треба квапитися приймати бюджет. Важко сказати, який це матиме вигляд. Ситуація в парламенті під великим сумнівом.

Записала Людмила НІКІТЮК.