У Житомирській обласній раді вперше склалася така парадоксальна ситуація: давно мало розпочатися чергове сесійне засідання, але в залі не було жодного(!) депутата. Через деякий час голова обласної ради Ірина Синявська пояснила: це «відгук» на події, що відбуваються у Верховній Раді. І попросила вибачення в керівників різних структур, котрих запросили на сесію і даремно відірвали від роботи.

Про те, чому не прийшли депутати з фракцій БЮТ і «Наша Україна», які в опозиції до голови облради, журналістам розповів Сергій Гринчук (БЮТ), наголосивши на тому, що сесію намагалася провести «недепутат» Ірина Синявська, відносно якої «застосовано імперативний мандат». Він також сказав, що в роботі сесій досі беруть участь «недепутати», яких, незважаючи на всі рішення судів, фракція БЮТ не може вивести із залу. Сергій Гринчук доводив, що депутати від БЮТ і «Нашої України» хочуть працювати, але по закону, а не так, як це робиться останнім часом в облраді: відбувається незаконне виділення земель, кар’єрів і тому подібне.

По-іншому бачить ситуацію Ірина Максимівна. Вона розповіла, що ці дві політичні сили, які їй опонують, вичерпали судові можливості й почали боротьбу проти неї іншими методами.

А чому ж «застрайкували» ті, на кого спирається голова обласної ради?

З’ясовується, головна причина — у «мстивості» партійних діячів місцевого рівня. За словами Ірини Синявської, 51 депутат, до того ж представник усіх фракцій, готовий був обговорювати питання порядку денного. Це достатньо для прийняття рішень: в облраді — 95 депутатів. Але, порадившись, вирішили не заводити людей до залу. Оскільки депутата, який має позицію, що суперечить позиції лідера, «намагаються знищити». Щоправда, справжнього стану справ в облраді, переконана Ірина Синявська, не знають ні керівники держави, ні лідери політичних сил на загальноукраїнському рівні, бо в Житомирі все вирішується «на рівні місцевих божків». Вихід, як стверджувала, — у проведенні нових виборів до місцевих рад за мажоритарною системою. Нинішня ситуація, вважає голова обласної ради, великою мірою зумовлена нестабільністю на столичному рівні: багато хто не може вирішити, «з ким дружити».

Але, як випливало з її пояснення, далеко не все впирається в політику. Особливо детально описала ситуацію з голосуванням на сесіях погоджень на виділення землі під кар’єри для видобутку гранітних блоків та щебеню. Конфліктів навколо цього більш ніж досить, а причину назвала дуже просту: «за півроку можна стати доларовим мільйонером». Виходило, що частина депутатів міркує так: якщо родовище дістанеться не тим, «кому потрібно», то й на сесію не варто йти.

Розповівши про це, Ірина Синявська ще раз наголосила на тому, що вона безпартійна, і з сумом констатувала, що серед тих політичних сил, які сьогодні рвуться до влади, не бачить хоча б однієї «чесної і прозорої».

Житомир.