Чому іноді розмір земельної ділянки, вказаний у державному акті на право власності на землю, менший за розмір земельного паю, зазначеного у земельному сертифікаті?

Розмір земельної ділянки в натурі зазвичай відрізняється від розміру земельного паю, вказаного в земельному сертифікаті. Цей розмір може бути більший або менший. Такі розбіжності виникають тому, що відповідно до закону під час виділення земельного паю в натурі враховують якість отриманої землі. Якщо якість її краща за середню по господарству, то розмір ділянки буде менший за той, що вказаний у земельному сертифікаті. Коли ж якість ґрунтів одержаної земельної ділянки гірша за середню по господарству, то розмір її буде більший за зазначений у земельному сертифікаті.

Хто сплачує земельний податок?

В Україні використання землі платне. Податок за неї сплачують власники земельних ділянок і земельних паїв, а також землекористувачі. Підставою для нарахування податку за земельну ділянку є дані державного земельного кадастру. А податок на земельну частку (пай) визначають виходячи з її розмірів, зазначених у земельному сертифікаті. При цьому величина земельного податку не залежить від результатів господарської діяльності на землі.

Орендарі не платять земельний податок. Вони вносять орендну плату, суму якої сторони встановлюють у договорі оренди.

Як установити, чи набув громадянин раніше право на земельну частку (пай)?

Про наявність у особи земельної частки (паю) можна дізнатися виключно в сільській раді, райдержадміністрації. Також відповідно до записів у трудовій книжці можна встановити, чи був громадянин працівником сільськогосподарського підприємства, що давало б йому право на набуття земельної частки (паю).

Валерій ГОРДЕЙЧУК,заступник начальника Головного управління земельних ресурсів у Київській області.