Віддушина — у дітях і футболі

Рівнянин Володимир Мартинчук — палкий прихильник футболу. Попри те, що має мало вільного часу, бо один виховує чотирьох доньок (дружина Володимира померла після ускладнень під час других пологів, коли народилася трійня дівчаток), але все-таки намагається не пропускати телетрансляцій футбольних матчів. А коли багатодітному батьку-одинакові як переможцю Всеукраїнського конкурсу «Гордість країни» Таїсія Повалій передала запрошення від Андрія Шевченка приїхати до нього у Мілан, він, зізнався, був на сьомому небі від щастя. Адже український футболіст, який на той час грав за італійський «Мілан», — його кумир.

— Приймав Андрій мене дуже гостинно, познайомив з бразилійцем Кака, якого оце визнали кращим футболістом Європи і світу, — згадує Володимир Мартинчук, супроводжуючи свою розповідь знімками, зробленими під час поїздки в Італію. — Тоді я на згадку сфотографувався з Андрієм Шевченком і Кака.

Рівне.

На знімку: рівнянин Володимир Мартинчук з кращим футболістом Європи і світу бразилійцем Кака.

Олександра ЮРКОВА.

Фото із сімейного альбому Мартинчуків.

Вісімдесят років у чотирьох серіях

Прем’єра фільму «Галактика «Динамо» позавчора відбулася в конференц-залі стадіону «Динамо». Вісімдесятирічна історія уславленого клубу представлена в чотирьох серіях, тривалістю 26 хвилин кожна. У першій розповідається про становлення команди, її перші кроки, аж до чемпіонства 1961 року. У другій — епоха 60-х років, коли під керівництвом тренерів В’ячеслава Соловйова, Віктора Маслова, Олександра Севідова динамівці неодноразово ставали найсильнішими в СРСР. Найгучніші успіхи команди з берегів Дніпра показані у третій частині. У ній знані гравці разом із Валерієм Лобановським двічі завойовували європейський Кубок кубків. І, наостанок, четверта серія — це «Динамо» наших днів. Тут усе як у житті — радість перемог, роздуми про труднощі, і, звичайно, віра в майбутнє.

Окремо слід відзначити відеоряд, основу якого склали унікальні архівні записи. Живе втілення яскравих перемог, прикрих поразок, завойованих призів. Усе це чергується зі спогадами головних героїв — гравців, тренерів, керівників команди.

Після перегляду «Галактики «Динамо» численні глядачі могли довідатися про деталі створення фільму в його авторів — журналістів Валерія Мирського, Сергія Бондаренка, Сергія Голяченка, Олексія Семененка, Семена Случевського, режисерів Владислава Яблонського, Антоніна Бронзея, операторів Едуарда Тімліна, Михайла Лебедєва, Андрія Соколовського. На зустрічі президент «Динамо» Ігор Суркіс привітав із ювілеєм одного з творців фільму, видатного спортивного журналіста Валерія Мирського.

Вісті звідусіль

Футбол. На засіданні бюро ПФЛ відбулося жеребкування півфіналу Кубка України. Чинний володар призу «Динамо» (Київ) поміряється силами з донецьким «Металургом», а «Шахтар» (Донецьк) — з одеським «Чорноморцем». Нагадаємо, що, починаючи з чвертьфінальної стадії, кубкове протистояння складається з двох поєдинків. Перші матчі відбудуться 19 березня в Києві та Одесі. Матчі у відповідь призначені на 16 квітня.

Баскетбол. Кубок УЛЄБ. Група D. «Хімки» (Росія) — «Азовмаш». 100:102 (23:13, 26:29, 16:24, 18:17, 17:19). Для з’ясування стосунків чотирьох десятихвилинок суперникам не вистачило. Причому наша команда змогла перевести гру в овертайм лише за лічені секунди до кінця основного часу, після того, як Делінінкайтіс закинув із-за шестиметрової лінії. А овертайм уже відбувався під знаком «Азовмаша». Господарі весь час наздоганяли, та так і не наздогнали.