Колишню фронтовичку, легендарного фельдшера Марію Сильвестрівну Гурову, знає в Каневі кожен. Вона пройшла воєнними дорогами від Сталінграда до Берліна і від Берліна до Пекіна — в 1945 році брала участь і в японській війні.

Нині, попри свій 85-річний вік, енергійна, життєрадісна жінка очолює в місті ветеранський волонтерський рух. Десятки її ровесників, котрі через недугу не спроможні вийти на вулицю, з нетерпінням чекають Марію Сильвестрівну. І не тільки тому, що принесе гостинця. Передусім — що підтримає і підбадьорить, дасть пораду. А тепле, чуйне слово, як відомо, зігріває серце, лікує душевні рани.

— У нашій міській ветеранській організації, — розповів її голова Василь Бондар, — понад 12 тисяч осіб. Чимало учасників бойових дій, дітей війни потребують медичної, соціальної допомоги. Є багато людей з мізерною пенсією, котрим, як то кажуть, і на шматок хліба не вистачає. Ветерани-волонтери, яких очолює невтомна Марія Сильвестрівна, збирають для них одяг, продукти. Часто вона, схвильована бідністю старих і немічних канівчан, ділиться з ними тим, що сама має, навіть своїми грішми.

Віднедавна Марія Сильвестрівна допомагає не лише знедоленим жителям міста, а й сільським мешканцям. Особливо співчуває багатодітним родинам, котрі не зводять кінці з кінцями.

— У мене дещо більша пенсія, — щиро каже про себе ветеранська благодійниця. — Кожного місяця я виділяю з неї 300—350 гривень на допомогу нужденним. Кому на ліки гривень 15 підкину, кому двадцятку дам на харчі, кому — на проїзд до обласної лікарні. Так і розходиться частина пенсії. Донька інколи запитує: «Куди це, мамо, гроші поділися?» Хоч сама така, що не промине, коли бачить, як хтось бідує. Вона — лікар і людям завжди співчуває.

Коли я поцікавилася, яку ж «велику» пенсію отримує героїчна і милосердна Марія Сильвестрівна, то почула: «Трохи більше тисячі гривень...».

Згадалося, як вихвалявся недавно відомий український олігарх, новоспечений «слуга народу», що найдешевші картини у його приватній колекції коштують 300 тисяч доларів.

От якби гроші хоч за один такий шедевр потрапили до чесних і добрих рук канівської матері Терези — скількох би людей порятувала вона від злигоднів і безвиході...

Черкаська область.