Здоров’я залежить від того, що ми їмо — і заперечити цій істині важко. Отож, що треба їсти, щоб не хворіти, починаючи з дитячих років? Адже останнім часом ми часто говоримо про шкоду, якої зазнаємо від багатьох продовольчих товарів.

А їх же навколо! Батончики, тортики, напої різних яскравих кольорів, чіпси, сухарики... І всім цим особливо захоплюються діти. Дорослі ж тим часом доповнюють раціон добрячими батонами ковбас, сирів, баликів, що виставляють щодня на сімейний стіл. Купують їх часто в кількості, що значно перевищує норми споживання цього всього, розрахованого, про що всі забули, на святковий стіл. Авжеж, простіше покласти на стіл ковбаску, сир, ніж готувати щось на плиті. Утім, розмови про правильне харчування вже дають результат. І дедалі більше стає тих, хто дивиться на дату вироблення продукту, читає його склад.

А головне для маленьких українців — в останні два роки почала виконуватися стаття 5 закону «Про охорону здоров’я»: обов’язкове безкоштовне харчування дітей молодших класів.

У двох районах Херсонщини, Білозерському та Генічеському, воно навіть дворазове. У школах обласного центру діти харчуються, коли того захочуть батьки, й частіше, але ж за батьківські кошти.

— З місцевих бюджетів норми харчування забезпечуються на 70—75 відсотків, тобто 4,4 гривні в міських школах і 2,1—2,15 грн. — у сільських, — пояснює завідувачка відділення гігієни дітей і підлітків обласної санепідстанції Лариса Бульба. — Інтернати отримують по 22 грн. щоденно на кожну дитину, забезпечуючи норми на 100 відсотків. У школах виділених грошей вистачає на другу страву, напій та салатик. Підвищення цін нинішньої осені змушує просити грошей у держави, бо на зиму їх уже не вистачає. Харчі школам поставляють організації, що виграли тендер. У порівнянні з недавніми гуртовими крамницями, які були державними і працювали тільки для дитячих організацій, це незручно. Приватного постачальника важко проконтролювати, тож хтозна, як доять молоко, як обробляють його ті, в кого купують.

Про харчування дітей нині турбується немало установ, і «няньок» за останні роки стало достатньо, щоб розраховувати на результат. Ненабагато, але зменшилась кількість захворювань у 2006 році. Меню для молодших школярів досить легке, їсти ці страви можуть і діти, в яких не зовсім здоровий шлунок: пропонуються каші, овочі. Дієтичне харчування поки що організовувати важко, але в майбутньому, можливо, буде й воно.

Нині витримуються два основні напрями: якість і кількість. Дітей і в дошкільних закладах, і в школах годують лише натуральними продуктами, заборонено використання оцту, яйця кип’ятять не менше 10 хвилин, завозять не більш як семиденні. В багатьох школах харчоблоки не розраховані на приготування салатів, замість них пропонують варені або свіжі овочі. Працівники санепідстанції пропонують уникати ручної нарізки овочів, не захоплюватися омлетами, для приготування яких потрібна висока кваліфікація кухарів. У школах не продають газовану воду, бо вона подразнює шлунок, консерви використовують тільки для юшки, котлети проходять подвійну термічну обробку — смаженням і в духовці. І якщо кількість захворювань зменшується, то кількість штрафів відповідальних осіб збільшується. У школах, коли запитуєш про організацію харчування, вже сміються: нас щодня перевіряють!

— До речі, захворіти через якісь сумнівні продукти можливо лише до шести років, — розповідає завідувач відділення гігієни харчування Олександр Тур. — У цьому віці дітям не можна їсти грибів, про що всі знають, і кавунів, про що мало хто знає: у них міститься клітковина, яка важко перетравлюється. Школярам же можна їсти все, краще не заморожене, не консервоване, якнайбільше кисломолочну продукцію: кефір, ряжанку, сир.

— А цукерки? Зараз їх багато...

— Так, і не всі якісні. Дві—три на день дитині не зашкодять, але обов’язково слід дивитися на дату виготовлення. Краще брати місцевого виробництва, вони, як правило, свіжі. До всього, цукерки нашої Херсонської кондитерської фабрики без жодних добавок.

Учениці школи № 30 міста Херсона, в яких запитала про улюблену їжу, сказали, що подобається пюре з котлеткою, гречана каша, салати, борщ, булочки. До слова, про булочки: їх дітлахи полюбляють найбільше і з’їдають стільки, на скільки дадуть грошей батьки.

— Без булочок не обійтися, — каже Ніна Кондратьєва, головний спеціаліст відділу освіти. — Але харчі додають ще й батьки. Приміром, у гімназії № 20 не подобається державне харчування, діти беруть їжу домашню, але вона встигає охолонути, доки вчаться, та від шкільного все одно відмовляються.

Пропаганда правильного харчування серед батьків така ж важлива, як і харчування в школах. Діти вже до першого класу приходять зі слабким здоров’ям, — зазначає директор школи № 30 Оксана Барнаш. І для них важлива і відфільтрована вода, якою забезпечують школу, і відремонтована їдальня, і лекції для батьків про те, чим годувати дитину. У школі працює лекторій «Вчимося бути здоровими», де старшокласники розповідають малечі, що їсти корисніше, щоб уберегти її від чіпсів, сухариків та інших привабливих, але далеких від користі продуктів, що продаються в супермаркеті поруч зі школою. А новий предмет «Основи здоров’я», що вивчають з п’ятого класу, покликаний забезпечити розуміння важливої проблеми харчування.

— З дітьми як треба? Методом багаторазового повтору! — додає директорка.

З батьками також. Зрештою, рекомендації фахівців, науково обгрунтовані меню привчають потроху, що їсти треба не все, що продається, не все, що гарне на вигляд. Серед вишуканих обгорток треба навчитись вибирати свіже й корисне.

— Учні старших класів замовляють у школі комплексні обіди — за батьківські кошти. Завжди краще з’їсти гаряче, ніж саму лиш булочку, — показує на тарілки з супом завідувачка харчоблоку школи Любов Павлова. — Стараємося, щоб і смачно, і якісно.

Ось так вирішується проблема. Можливо, мине час — і звичка харчуватися в школі поліпшить і здоров’я дітей, і успішність, і настрій.

І, наостанок, хочете розважитись? Чи знаєте ви, що кожній дитині від 6 до 16 років потрібно щодня випивати півлітра молока? Ваша п’є?

Херсон.