Появою ще однієї громадської організації нікого не здивуєш. Незвичним стало те, що бажання об’єднатися виявили ті, хто по суті своїй індивідуалісти — приватні підприємці. І згуртувались вони не для того, щоб вести спільний бізнес, а для того, щоб ... боронитися. Відтепер вони об’єднані в коаліцію «Підприємницька самооборона». До її складу увійшли славутське товариство підприємців «Край», союз автоперевізників Хмельниччини, ярмолинецька громадська організація «Наша сила», організація роботодавців «Хмельниччина» та обласна профспілка вільного підприємництва. Від кого і чого збираються боронитись? Від усього того, що заважає приватному підприємцю почуватись вільно і захищено.

— А заважає багато чого, — переконана голова організації роботодавців «Хмельниччина» Надія Погосян. — Дослідники називають цифру: 50 відсотків бізнесових структур працюють за тіньовими схемами. Але ж є друга половина підприємців, котрі хочуть працювати чесно і відкрито, не порушуючи закон і не боячись його. І саме вони наражаються на найбільший опір з боку і правоохоронних, і державних, і дозвільних структур.

На підтвердження своїх слів наводить дані опитування, яке провела організація серед приватників. Із респондентів, середній стаж роботи яких у бізнесі становить понад вісім років, лише 15 відсотків вважає умови для розвитку малого бізнесу у своєму місті чи районі хорошими. Позитивну оцінку умовам в країні дає тільки 10 відсотків. Найбільш стримуючими чинниками розвитку підприємницької діяльності опитані називають податкову політику, незахищеність підприємців перед бюрократією та бездіяльність судової системи. Найпроблемніші стосунки у підприємців складаються із місцевими органами влади, що видають дозволи, податківцями та правоохоронцями.

Усе це можна було б назвати загальнотеоретичними розмірковуваннями, якби не гарячі приклади, котрі учасники новоствореної самооборони навели журналістам. Найбільшого розголосу в області набув конфлікт, що стався між підприємцем Валерієм Дармопуком та начальником Ярмолинецького райвідділу міліції. Сьогодні обидві сторони кожна по-своєму коментують цей факт. Підприємець переконаний, що начальник міліції дозволив собі брутальне поводження з ним і незаконне затримання лише через те, що він зафіксував на відеокамеру момент грубого з боку міліціонерів затримання порушників порядку. Усе це стало приводом для того, щоб у Ярмолинцях зібрався мітинг, котрий підтримали і підприємці із Славутського району, де не просто засудили дії міліціонера, а вимагали його відставки.

Подія змусила втрутитися в ситуацію обласне керівництво міліції. Після проведення службового розслідування ситуація була прокоментована журналістам так: ніхто навмисно не переслідував і не утискав підприємця. А за порушення, яке вчинив начальник міліції, його покарано — вказано на неповну службову відповідність. На цьому правоохоронці вважали інцидент вичерпаним. Але підприємці з цим не погодилися. Саме ярмолинецькі події підштовхнули їх до створення самооборони. А невдовзі вони провели мітинг вже на площі біля обласної держадміністрації, вимагаючи звільнення начальника райвідділу міліції.

Утримаюся від коментарів саме цієї історії, бо крапку в ній ще не поставлено. Але з твердженням про те, що приватному підприємцю справді непросто наодинці протистояти великій бюрократично-правоохоронній системі, навряд чи хто не погодиться. Мало хто із підприємців не пригадає у своїй трудовій біографії факту, коли від нього вимагали якщо не хабара у відкритій формі, то будь-якої фінансової допомоги чи просто «подарунку» з прилавку. Відмовляти в такій ситуації мало хто ризикує. Такого «відмовника» потім просто замучать перевірками. Надія Погосян наводила факт, коли за відмову дати хабара під час приватизації землі, на якій розміщений кіоск, підприємець витратив на цю процедуру майже чотири роки. При цьому за два з половиною роки у своєму журналі перевірок він зафіксував дванадцять візитів перевіряльників з різних структур. Формально у подібних перевірках немає нічого протизаконного. Фактично ж кожен розуміє: при доволі неоднозначному тлумаченні законодавства, особливо податкового, нашукати «бліх» у діяльності підприємця дуже легко.

Так сталося, що із представниками хмельницьких приватних автоперевізників ми зустрілися у день похорону їхнього колеги. Напередодні ввечері він тільки повернувся зі столиці, шукаючи правди в тамтешніх судах. Кілька місяців поспіль намагався довести неправомірне стягнення з нього певних податків. Посилався при цьому на досвід підприємців-автоперевізників із сусідніх областей, де подібні справи їм все-таки вдалося виграти в суді. Але роз’яснення обласних податківців, котрі, до речі, теж посилаються на відповідні статті закону, були категоричними: податок віддай. Довести свою правоту перевізник так і не встиг. Розслідування, судові тяганини, сперечання із податківцями забрали занадто багато сил, і чоловіка не стало.

І знову формально не може бути жодних звинувачень щодо того, хто призвів до такої трагічної розв’язки. Не стало людини, але ж проблема залишилася невирішеною. Тож «Підприємницька самооборона» хоче довести цю справу до кінця. Чи вдасться? Покаже час. І ще закони, котрі все-таки мають стати на захист дрібного, а головне — чесного підприємця. І влада, котра зрозуміє, що саме цей дрібний підприємець допомагає і їй формувати бюджет, вирішувати серйозні соціальні програми.

Хмельницький.