Ранкове засідання 19 грудня

Верховна Рада припинила депутатські повноваження усіх 14 членів уряду. Голосували народні обранці окремо по кожній кандидатурі. Найменшу кількість голосів отримала Юлія Тимошенко — 406 «за», найбільшу — Йосип Вінський: 437. Щоправда, були й такі, хто голосував проти. Щоразу табло системи «Рада» висвічувало 4—5 голосів проти. Крім того, сесія 244 голосами підтримала рішення погоджувальної ради про те, що наступне пленарне засідання розпочнеться після засідання ЦВК і визнання депутатських повноважень нових народних депутатів. Не голосувала фракція комуністів, а регіонали дали лише два голоси.

Загалом ранкове засідання розпочалося з гарячої дискусії: коли власне має розпочатися наступне пленарне засідання Верховної Ради. Представниця фракції Партії регіонів Олена Лукаш повідомила, що фракції більшості мають намір оголосити перерву у роботі сесії до вівторка, оскільки у коаліції після обрання членів уряду не вистачає голосів для прийняття рішень, і застерегла колег від невиправданої перерви. У свою чергу В’ячеслав Кириленко («НУ—НС») закликав Центральну виборчу комісію вже сьогодні визнати повноваження наступних за списком кандидатів у народні депутати. Додавши, що у разі зволікання сесія може й відкликати постанову про припинення повноважень народних депутатів, які увійшли до складу уряду.

Наразі, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк повідомив, що він мав розмову з Головою Центрвиборчкому, у результаті якої домовлено, що сьогодні о 14.00 під час засідання комісії відповідне рішення буде ухвалене. Водночас глава парламенту зазначив, що лідер фракції Партії регіонів Віктор Янукович надав письмові гарантії неблокування представниками партії роботи ЦВК. Крім того, Арсеній Яценюк повідомив, що відповідно до рішення погоджувальної ради, яка відбулася перед початком засідання, на розсуд сесії виносить два питання: по-перше, оголошення перерви до вівторка. Розпочати пленарне засідання у вівторок пропонувалося зі складання присяги новообраними парламентаріями.

Однак голосування з цього питання засвідчило нестачу коаліційних голосів. «За» проголосувало лише 126 обранців. За таких обставин коаліціянти відмовилися голосувати за припинення депутатських повноважень урядовців. Тож Голова Верховної Ради оголосив перерву для узгодження позицій. Після 30-хвилинної перерви Арсеній Яценюк повідомив, що на погоджувальній раді було вирішено спочатку провести голосування щодо припинення повноважень народних депутатів, а потім — за перерву у роботі сесії до засідання ЦВК та реєстрації нових народних депутатів. Наступне пленарне засідання розпочнеться зі складання присяги новими обранцями. За словами глави парламенту, всі без винятку фракції дали гарантії, що підтримають цей пункт.

Проте, хоч як намагалися коаліціянти заручитися гарантіями від меншості, без сюрпризів не обійшлося. Щойно народні депутати прийняли рішення, як Олена Лукаш (Партія регіонів) заявила: «Прощавай, коаліція!». За її словами, більшість уже не нараховує 226 голосів. А відтак припиняє своє існування. Такого повороту подій ніхто не очікував, і зал просто вибухнув обуреннями. Микола Томенко (БЮТ) висловив «м’яко кажучи стурбованість» такою поведінкою регіоналів. Оскільки під час останнього голосування було порушено досягнуті раніше домовленості. Позицію фракції Партії регіонів озвучив Нестор Шуфрич. За його словами, вони вирішили не голосувати після того, як побачили, що картки урядовців, щойно позбавлених депутатських повноважень продовжують голосувати.

Свою позицію з приводу того, що сталося, озвучив і Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк: «Який ступінь довіри може існувати між нами, якщо на погоджувальній раді усі керівники фракцій під стенограму засвідчили готовність підтримати перерву у роботі сесії, а потім обдурили одне одного». Голова Верховної Ради подякував Блоку Литвина за дотримання слова.

А на початку ранкового засідання Голова Верховної Ради повідомив, що згідно з протоколом засідання фракції БЮТ її головою обрано Івана Кириленка, заступником — Андрія Кожем’якіна. Крім того, парламентарії привітали з днем народження своїх колег Георгія Філіпчука та Миколу Шмідта.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.