Формуватиметься нова філософія

Футбол. Bідбулася нарада тренерів збірних України, в якій взяли участь президент ФФУ Григорій Суркіс, перший віце-президент федерації Олександр Бандурко, тренер молодіжної збірної Олексій Михайличенко, тренери юнацьких збірних Олександр Лисенко, Юрій Мороз, Анатолій Бузник і Олександр Головко, а також керівники і провідні спеціалісти профільних комітетів ФФУ.

Заслухавши звіти за 2007 рік та обговоривши плани на 2008-й, присутні торкнулися проблемних ділянок у роботі збірних. Зокрема, йшлося про взаємостосунки з професіональними клубами, міжрегіональними центрами розвитку дитячо-юнацького футболу, правові аспекти виклику гравців до лав збірних, рівень медичного обслуговування і наукового забезпечення, покращення ефективності навчально-тренувального процесу, підвищення кваліфікації дитячих тренерів тощо.

Окремі проблеми постараються розв’язати вже на найближчих засіданнях виконкому, коли будуть розглянуті зміни до регламенту ФФУ щодо статусу і трансферу футболістів і регламенту змагань серед команд професіональних клубів України. Особливу увагу зібрання привернуло питання формування філософії національних юнацьких команд, а також реалізація принципів спадковості в роботі тренерів, їх співпраці з метою оптимізації селекційного і навчально-тренувального процесу.

Григорій Суркіс висловив невдоволення діяльністю Комітету національних збірних ФФУ. На думку глави федерації, суміщення посади керівника цієї структури з посадою тренера першої збірної, в силу різних причин, виявилося неефективним. Комітет, вважає президент ФФУ, повинен очолювати авторитетний фахівець, не обтяжений тренерською роботою, який зможе приділити належну увагу кожній ланці інституту національних збірних. Отже, на цю посаду рекомендуватимуть Володимира Мунтяна, а його заступником — Семена Альтмана. Обидва висококваліфіковані і добре знані в Україні спеціалісти.

Не виключено, що з наступного сезону структура змагань під егідою ФФУ зазнає певних змін. Наразі граничний вік, задіяний в ДЮФЛ, становить 17 років, відтак чимало 18-19-річних футболістів зникають з авансцени на шляху до професіонального футболу через відсутність належної ігрової практики. Фахівцям Комітету дитячо-юнацького футболу доручено розробити й запропонувати на розгляд виконкому такий формат турнірів, який дозволяв би знизити втрати серед талановитої молоді під час переходу з юнацького футболу до дорослого.

«Пріоритетом у роботі юнацьких та юніорських збірних має залишатися виховання кваліфікованих, високоінтелектуальних футболістів для молодіжної та національної команд, — наголосив Григорій Суркіс. — Водночас кожен із тренерів нестиме персональну відповідальність і за результати команди». На думку президента ФФУ, зустрічаючись із представниками провідних футбольних країн, українські юнаки не повинні перед ними комплексувати. Також від них чекатимуть динаміки у розвитку. «На чемпіонаті Європи серед 19-річних, що відбудеться 2009 року в Донецьку та Маріуполі, перед нашою збірною не може стояти іншого завдання, окрім завоювання золотих медалей», — наголосив пан Суркіс.

Євген Ловчев: «Я грав за часів Блохіна»

Найкращий футболіст СРСР 1972 року Євген Ловчев так прокоментував на одному з російських радіоканалів призначення Олега Блохіна на посаду тренера футбольного клубу «Москва».

Тепер точиться чимало розмов про те, як Олег Блохін упорається з аргентинською діаспорою в клубі. Аргентинці могли не знати Слуцького, але не знати людину, що стоїть в одному ряду з Беккенбауером, Кройффом, Пеле, — такого просто не може бути! Я грав у той час, коли й він, я б сказав — я грав у часи Блохіна. 1972 року я був визнаний кращим футболістом Радянського Союзу, він був усе-таки молодше за мене. А вже наступні три роки саме він ставав найкращим в СРСР.

Олег Володимирович уже тренував команди й домагався успіхів, з клубами тієї само Греції, збірна якої виграла чемпіонат Європи. Він дуже честолюбна, незалежна, тямуща людина. Він не буде просити чогось і не піде на поклін. Немає сумнівів, що він доб’ється результату і з ФК «Москва», і аргентинці його слухатимуться. Він і сам був йоржистий, і в нього не все було гаразд у відносинах із тренером Лобановським. Але він подорослішав, а це багато про що говорить. І якщо є в Україні людина, котра домоглася чогось останнім часом, то це саме він...

«Динамо» виставить резерв?

Генеральний директор київського «Динамо» Реваз Чохонелідзе заявив, що керівництво команди поки що не визначилося зі складом на Кубок Співдружності. За його словами, це питання вирішуватиме головний тренер динамівців Юрій Сьомін, який на даний момент знаходиться у відпустці.

Чохонелідзе сказав, що, найімовірніше, біло-сині привезуть до Санкт-Петербурга перспективну молодь із динамівського дубля і «Динамо-2», яких тренують, відповідно, Юрій Калитвинцев і Геннадій Литовченко.

На знімку: грає майбутнє українського футболу.

Фото Павла КУБАНОВА.