Одразу після обрання Прем’єр-міністром України Юлія Тимошенко розповіла про те, з чого розпочинатиме свою роботу новий український уряд.

— Що є головним завданням нового Кабінету Міністрів?

— Демократичні сили змогли повернутися до влади задля наведення ладу в країні. Сподіваюся, що новий уряд, високопрофесійний, із людей досвідчених, у яких не буде конкуренції між урядовими завданнями, зможе буквально з перших тижнів показати високий результат своєї роботи, —заявила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

Можливо, ми отримали нелегку спадщину. Можливо, за три хвилини не зможемо втілити у життя те, що хотіли ще 10 років тому. Але мусимо бути впевнені в тому, що ми віддані справі, що не дамо нікому зловживати державними посадами і не допустимо більше того, щоб політику використовували задля наживи. Будемо крок за кроком проводити стратегічні системні реформи, які було закладено у програмі «Український прорив».

Якими стануть найперші кроки нового уряду?

— До кінця нинішнього року залишилося майже нічого, але в країні немає бюджету, енергетичного балансу. А тому наші перші кроки будуть спрямовані на те, щоб виявити ті фінансові ресурси країни, які перебувають на поверхні й які можемо задіяти вже сьогодні, відкорегувати бюджет і найближчими днями подати до Верховної Ради новий проект Державного бюджету, який частково уже відповідатиме очікуванням суспільства. Там теж мають бути закладено фінанси на виконання програми «Український прорив». Наступне — започаткуємо системну роботу над змінами до бюджету. Адже те, що зараз приймемо за два тижні, безумовно, буде не досконалим бюджетом, не таким, яким би хотіли його бачити, бо часу обмаль. Тому одразу після прийняття бюджету працюватимемо над фундаментальними змінами до бюджету на 2008 рік. Тобто бюджет як концентрована програма діяльності уряду та фінансового життя країни — це наш першочерговий крок.

— Якими методами наводитимете лад у країні?

— Складна ситуація у країні вимагає досить жорсткого наведення ладу. Розбалансовано практично все. Стало нормою заробітчанство на політиці, на депутатстві, практично у кожній сфері нашого життя — хаос, невизначеність, тактика замість стратегії. Усе це потрібно буде привести до ладу. І маю намір, як новообраний Прем’єр-міністр, наводити порядок у країні досить динамічно, ефективно, але не втрачаючи зв’язку з політичними силами. Ще один крок, який зроблю днями, — зініціюю зустріч із парламентською опозицією, щоб з’ясувати, який має бути закон про опозицію, функції Рахункової палати. Хотілося б, щоб наш уряд із першого дня був прозорим для контролю, щоб уряд не просто розповідав, як він чесно працює, а щоб опозиція мала право перевірити, наскільки чесно цей уряд працює.

— А як уряд наводитиме лад у газовій сфері?

— По-перше, Україна, як транзитна держава для природного газу, бездоганно виконуватиме свої зобов’язання щодо транзитів. Ми не зірвемо жодного терміну і, сподіваюся, країни Європейського союзу сприйматимуть Україну як надійного партнера. Усі газові питання буде детально з’ясовано, вивчено всі угоди, які поки що залишалися у таємниці й не оприлюднювалися, не подавалися до парламенту для вивчення. Доведеться підняти весь масив документів, щоб розібратися у ситуації. Ми також ініціюватимемо зустріч із російськими колегами, щоб з’ясувати всі питання, які стосуються постачання та транзиту природного газу. Моя позиція залишається незмінною: посередників на газовому ринку бути не може. Є НАК «Нафтогаз України», і ми повернемо її до нормального фінансового стану, зупинимо всі процедури банкрутства, процеси руйнації. З іншого боку, є ВАТ «Газпром» і два уряди — Російської Федерації та України. Посередники у цій справі нікому не потрібні. Саме у такому ключі й вестимемо переговори з російською стороною.

— Із яким відчуттям вступаєте на посаду прем’єра?

— Єдине відчуття, яке я зараз маю, — це колосальна відповідальність за кожен крок, який робитиме уряд, за кожне зобов’язання, яке брали під час передвиборної кампанії. І ця відповідальність мене не залише ні на хвилину. Намагатимемося служити Україні та народові України так, як того від нас очікують.

* * *

У свою чергу, Перший віце-прем’єр-міністр України Олександр ТУРЧИНОВ в інтерв’ю «Голосу України» заявив, що має намір розпочати свою діяльність в уряді з кадрових питань, передусім в енергетичному секторі економіки. Водночас, зауважив О. Турчинов, усі, хто професійно виконував свої обов’язки, не брав хабарів і є фахівцем своєї справи, залишаться на посадах. За його словами, новий уряд також має намір сформувати нові засади відносин із опозицією.