Ранкове засідання 18 грудня

226 голосами Верховна Рада затвердила Прем’єр-міністром Юлію Тимошенко.

Так само народні обранці проголосували за звільнення з посади глави уряду Віктора Януковича.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк на початку засідання повідомив, що погоджувальна рада напередодні плідно попрацювала і начебто політикам вдалося досягти консенсусу. Зокрема, вдалося затвердити остаточний порядок денний. Згідно з яким першочерговим на пленарному засідання вирішено розглянути питання про призначення Прем’єр-міністра. Окремо Арсеній Яценюк відзначив спосіб, у який проводитиметься голосування за кандидатуру Юлії Тимошенко на цю посаду. Малося на увазі, що народні обранці поіменно виявлятимуть свою волю, встаючи з місця і підтверджуючи вголос, підтримують вони кандидата чи ні. Глава парламенту наголосив, що таке в історії незалежної України відбуватиметься вперше. І хоча, за словами Арсенія Яценюка, коаліція була повністю готова до проведення ранкового засідання, на прохання БЮТ і «НУ—НС» довелося оголосити 30-хвилинну перерву.

Після того, як депутати знову зібралися в сесійній залі, з трибуни виступив голова лічильної комісії Микола Шершун і повідомив, як саме відбуватиметься процедура поіменного голосування. Потім Голова Верховної Ради запросив кандидата на посаду Прем’єр-міністра до слова. Щоправда, перед тим, на вимогу присутньої в залі опозиції, Арсенію Яценюку довелося зачитати повторне подання Президента. Мовляв, аби дотриматися Регламенту.

У своєму виступі Юлія Тимошенко повідомила, що має намір подати в суд за спробу фальсифікації першого голосування з її призначення на посаду прем’єра. Таке небажання допустити демократичну коаліцію до влади політична лідерка пояснює розквітом корупції, тіньового бізнесу, нечесної приватизації, за якими нібито стоять опоненти нинішньої більшості. Ці декілька днів опозиція намагалася зробити все, щоб коаліції не вистачило знову двох-трьох голосів, запевнила Юлія Тимошенко. Вона натякнула, що знає, з якими саме депутатами з більшості зустрічалися днями, щоб переконати їх не підтримувати Юлію Тимошенко. Політик обіцяла мужньо зустріти будь-який результат голосування. Вона також подякувала колегам по коаліції за вірність принципам демократії. Юлія Тимошенко запевнила, що демократична коаліція існуватиме, навіть якщо станеться щось екстраординарне.

Однак нічого такого не сталося — без запитань до доповідача і обговорення кандидатури народні депутати розпочали процедуру голосування. Микола Шершун із трибуни зачитував прізвища всіх зареєстрованих депутатів, а ті у відповідь казали: «За»! Утримався лише Іван Плющ. Інтриги додала відсутність Івана Сподаренка. Цікаво, що коли оголосили прізвище Олега Ляшка, який нещодавно стверджував, що йому пропонували гроші, аби він не брав участі у голосуваннях, зокрема, й за кандидатуру Прем’єр-міністра, із залу, з боку опозиції, пролунав вигук: «Відсутній»! Але депутат все-таки віддав свій голос за кандидатуру Юлії Тимошенко. Тоді у залі почулося: «Фу!». Та, незважаючи на ці моменти, кандидатура Юлії Тимошенко все-таки набрала необхідну кількість голосів. Одразу після завершення процедури лічильна комісія попросила зробити перерву в засіданні, щоб підбити підсумки голосування. Після цього Микола Шершун офіційно повідомив, що за кандидатуру Юлії Тимошенко проголосували 226 народних обранців, проти — нуль, утримався — один.

Після того, як лідерка БЮТ зайняла своє місце в урядовій ложі, слово було надано виконуючому обов’язки глави уряду Віктору Януковичу. Він побажав новому прем’єру і його команді підняти економіку і рівень життя громадян. Але запевнив, що це голосування поглибить економічну нестабільність у країні. А політична нестабільність, яка нині панує, — це наслідок роботи уряду Тимошенко 2005 року, вважає лідер Партії регіонів. Тож, на його думку, буде справедливо, якщо Юлія Тимошенко зможе у новому уряді виправити свої помилки. Серед помаранчевої команди панує розбрат, вважає Віктор Янукович, тож він не вірить, що новому уряду вдасться поліпшити ситуацію. Політик ще раз наголосив, що позачергові вибори не змогли істотно змінити розподіл сил у парламенті. Партія регіонів погодилася на перевибори, щоб недопустити громадянської війни, сказав Віктор Янукович. А тепер, з його слів, політична сила, яка набрала на виборах найбільше голосів, переходить в опозицію. Віктор Янукович «порадів», що є на кого покласти відповідальність за економічний занепад. Але пообіцяв у парламенті конструктивну роботу з коаліцією.

Пізніше народні обранці продовжили роботу. Щоб розпочати поіменне голосування про звільнення з посади глави уряду Віктора Януковича необхідно було, щоб депутати знову зареєструвалися у системі «Рада». І хоча табло видало 225 присутніх, до волевиявлення все ж приступили, бо, за процедурою, наприкінці голосування незареєстровані депутати все-таки мають можливість висловити свою волю. Незареєстрована Оксана Білозір виявилася присутньою в залі, а от частина фракції Партії регіонів свої робочі місця залишили. Аби скоротити процедуру, голова лічильної комісії називав лише прізвища депутатів. Отож і у цьому голосуванні набралося 226 голосів.

Стільки ж народних обранців висловилися за припинення повноважень попереднього складу Кабінету Міністрів. Після цього депутати заслухали Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, яка представила кандидатів на міністерські крісла. Депутати підтримали її пропозицію.

Склад Кабінету Міністрів:

Перший віце-прем’єр Олександр Турчинов (БЮТ), віце-прем’єр Іван Васюник («НУ—НС»), віце-прем’єр Григорій Немиря (БЮТ).

Міністр освіти і науки України Іван Вакарчук («НУ—НС»), міністр транспорту та зв’язку Йосип Вінський (БЮТ), міністр культури і туризму Василь Вовкун («НУ—НС»), міністр економіки Богдан Данилишин (БЮТ), міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова (БЮТ), міністр оборони Юрій Єхануров (квота Президента), міністр охорони здоров’я Василь Князевич («НУ—НС»), міністр Кабінету Міністрів Петро Крупко (БЮТ), міністр регіонального розвитку та будівництва Василь Куйбіда («НУ—НС»), міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко («НУ—НС»), міністр внутрішніх справ Юрій Луценко («НУ—НС»), міністр аграрної політики Юрій Мельник («НУ—НС»), міністр промислової політики Володимир Новицький міністр юстиції Микола Оніщук («НУ—НС»), міністр закордонних справ Володимир Огризко (квота Президента), міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко («НУ—НС»), міністр фінансів Віктор Пинзеник (БЮТ), міністр вугільної промисловості Віктор Полтавець міністр палива та енергетики Юрій Продан («НУ—НС»), міністр охорони навколишнього природного середовища Георгій Філіпчук (БЮТ), міністр з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Володимир Шандра («НУ—НС»).

На початку засідання народні обранці тепло привітали з днем народження свого колегу Миколу Комара (фракція Партії регіонів).

Фото Олександра КЛИМЕНКА.