У Криму в селі Цвіточне Білогірського району пройшов Перший фестиваль вівчарів Азово-Чорноморського регіону
«Таврійські руна-2007» за участю кращих племінних господарств із семи південних областей та Закарпаття, фахівців із Угорщини, Канади, Франції, Туреччини та інших країн.Ще чверть століття тому на півострові була півторамільйонна отара тонкорунної цигайської породи, з якої нині залишилося менш як 250 тисяч овець. Причому майже 220 тисяч голів тримають селяни індивідуально. Сьогодні
«скручену в баранячий ріг» галузь на півострові намагаються воскресити лише декілька господарств, у більшості з яких занедбали селекційну роботу, «розгубили» вівчарів-бонітерів, зоотехніків, ветлікарів, стригалів і класувальників вовни.Особливо катастрофічно чисельність овець у Криму зменшилася за останнє десятиліття, тоді як у світі — зросла на 10 відсотків, зазначають фахівці. Адже вівчарство — справа прибуткова: пасеться собі отара на невгіддях, а м’ясо, сири, хутро, вовна йдуть і в сім’ю, і на продаж.
Відродження споконвічної для Криму галузі актуальне ще й тому, що Україна на порозі підписання угоди про запровадження режиму вільної торгівлі з Євросоюзом, де значний попит на екологічно чисту продукцію, до якої належить і смачна, цілюща ягнятина. Та й у нас не виходили з моди смушеві шапки і дублянки. Тож на вівцях можна заробити добрі гроші. Приміром, лише в сусідній Туреччині майже тисяча виробників дубленої овечої шкіри щороку обробляють понад 80 мільйонів шкірок ягнят, з яких 80 відсотків — імпортна сировина на суму 600 мільйонів доларів. Є резон і нам створювати спільні підприємства з іноземними фірмами, залучати інвестиції, переконують фахівці.
Спохопився нарешті й кримський уряд: підтримав програму відродження вівчарства, яка має повернути галузі племінні отари й рентабельність. А керівники Асоціації вівчарів України відзначили: найближчим часом таки передбачено виділити з держбюджету 15 мільйонів гривень на підтримку господарствам країни, які утримують овець, повернути не виплачені раніше дотації. Є намір створити в Криму майже півтисячі репродуктивних товарних вівчарських ферм чисельністю до 500 голів кожна. Тож доведеться помізкувати над питанням кормів — з кожним роком дедалі скорочують придатні для випасу степові й гірські острівці моріжки. На схилах гір Південного берега вівчарство вже не відродиш: пасти отари через вілли можновладців і нуворишів, які так рясно з’являються останнім часом, тут просто ніде. А степову частину Криму розорали й засіяли одразу після приходу дніпровської води Північно-Кримським каналом. Потрібно врахувати й те, що на півострові регулярні надто посушливі роки, коли пасовища степового Криму вигорають майже повністю. Отже, не обійтися без страхового запасу кормів.
Вівчарство можна й потрібно розвивати, тим паче що попит на дієтичне м’ясо, як і на цілющі сири, бринзу з овечого молока, постійно зростає не лише в нас. Ось і представники Об’єднаних Арабських Еміратів запевнили кримчан, що зацікавлені купувати цілі партії молодих ягнят по три і більше доларів за кілограм живої ваги. Традиційно популярна баранина і на півострові.
Тож кожен, хто вміло займеться вівчарством, впевнені досвідчені чабани, у виграші буде обов’язково. Не випадково в Україні здавна кажуть: вівця — не лише кожух і свита, а й душа сита. Незрозуміло лише, як швидко нас озолотять уславлені таврійські руна.
Крим.
Фото Валерія ІНЮТИНА (з архіву
«Голосу України»).