19 грудня — день святого Миколая. Цього дня здавна дітям роблять подарунки. Малечі кажуть, що шоколадки та іграшки приносить добрий святий, однак кмітливі діти ще задовго до свята починають замовляти подарунки батькам. Проте в Україні налічуються тисячі дітей, яким немає кому розповісти про свої мрії. Бо вони — сироти.

Та цьогоріч урядовці і громадські організації подбали, щоб більшість дітей, які позбавлені батьківської любові, цього дня отримали подарунок. Так, усі 54 дитини із Вінницького та Жмеринського притулків отримали до Миколая подарунки, зібрані під час акції «Візьми дитячі ручки у свої руки». Організатори акції — Вінницьке обласне управління у справах сім’ї, молоді та спорту — попросили діток письмово повідомити, які саме подарунки вони хотіли б отримати. Листи з побажаннями, а також фотознімки дітей виставили в Центральному універмазі Вінниці. Кожен бажаючий міг взяти участь в акції. За словами заступника начальника управління Наталії Богданової, протягом трьох днів усі побажання було задоволено. Дітки віком від трьох до чотирнадцяти років просили хто іграшку, хто футбольний м’яч. До глибини душі зворушило усіх прохання 3-річної Настусі Вакули. «Хочу до мами», — написала сирота.

Миколай від народного депутата

Народний депутат Іван Стойко («НУ—НС») напередодні свята Миколая виконував його роль у Тернопільському комунальному будинку для дітей шкільного віку. Двадцять сиріт живуть тут в умовах, наближених до домашніх, навчаються у звичайних школах. Але всім їм бракує ласки, спілкування, тому вони охоче говорили про своє життя-буття з народним депутатом, який подарував дітлахам солодощі, а також телевізор. За словами Івана Стойка, він все робитиме, щоб діти-сироти жили у сім’ях.

Про жодну дитину з малозабезпечених сімей, сиріт, інвалідів тернопільський Миколай не забуде. Кошти для цього збирали заздалегідь. Пожертви робили підприємці, бізнесмени, інші благодійники, парафіяни. Тож подарунок отримає кожна дитина. А у Тернопільському театрі актора і ляльки розпочалися дійства, приурочені до свята Миколая. Малят чекає цікава лялькова вистава, супроводжувана спецефектами, хороводи і подарунки. На свято Миколая дітей запрошують також храми.

Тернопільська область.

На знімку: у виставі фольклорного автентичного гурту «Дай Боже» відтворено народні традиції ворожіння у зимові свята, ігри і забави.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.