Це назва програми, нещодавно ухваленої ялтинською міською радою. Очікується, прийнятий документ допоможе боротися із численними випадками незаконної забудови землі в курортній столиці. Ініціював його розгляд міський голова Ялти Сергій Брайко (на знімку). Власне, спочатку назва була об’ємніша: «Порядок вирішення питань, пов’язаних з самочинним будівництвом». Та у процесі дискусій депутати критикували це формулювання, мовляв, декому можна будувати й без дозволу, а потім споруда узаконюється. Тож назву, вступну, методичну та юридичну частини програми сформулювали точніше і лаконічніше.

Самочинне будівництво в курортній перлині країни неприпустиме, тож воно має вчасно і жорстко попереджатися. Так, окрім депутатів, вважає і більшість ялтинців. Міський голова узгодив усі слушні зауваження й відзначив: ухвалене на сесії рішення дозволить лише у виняткових випадках узаконити самовільно збудоване житло (приміром, якщо йдеться про сиріт чи багатодітні родини).

— Вирішальну роль тепер відіграватиме не висока посада чи товщина гаманця забудовника, а виважене й об’єктивне судове рішення, — коментує Сергій Брайко. — На сесії виноситимуть питання самозахоплень та самобудів, і депутати голосуватимуть за те, щоб узаконити, знести чи прийняти «самобуд» у комунальну власність.

За пропозицією міського голови, оперативно, проте сумлінно, з урахуванням чинного законодавства доробляються рішення й позиції програми, щоб зробити максимально жорсткішим і принциповішим положення про знесення «неправильних» споруд. Детально доопрацювавши, його планують розглянути на найближчій сесії міськради.

Щоб зміцнити законність землевідведення на Південнобережжі, 7 грудня в Ялті відбудеться перший в історії міста земельний аукціон з продажу права оренди земельних ділянок.

— До цієї події фонд комунального майна міста, спеціалісти інших служб Ялтинського міськвиконкому готувалися цілий рік, — розповів Сергій Брайко. — Було проведено консультації зі спеціалістами з Одеси й Севастополя, де вже проводилися подібні заходи.

Спершу передбачалося виставити сім земельних ділянок, але після принципового відсіву чотири ділянки вилучено із списку. Остаточно пропоновані на аукціон земельні наділи загальною площею 0,365 гектара пройшли детальну експертизу і їх затверджено на сесії міськради. Фахівці фонду комунального майна не готові прогнозувати, у скільки разів під час торгів може підвищитися стартова ціна оренди й без того недешевої в Ялті землі. А міський голова вже дав завдання управлінню головного архітектора продовжити пошук земельних ділянок, які можна буде виставляти на наступних аукціонах, що відтепер стануть традиційними та прозорими.