Благодійників побільшало

Хокей. Президент ФХУ Анатолій Брезвін, спілкуючись із журналістами, представив громадськості нових благодійників хокею. Першою доброю новиною для українських уболівальників, а надто для харків’ян, безперечно, стало оголошення нового спонсора для ХК «Харків». Потужна харківська корпорація УПЕК, що об’єднує підприємства енергетичного комплексу, погодилась вкладати кошти в хокейний клуб, а також належним чином розвинути інфраструктуру команди.

— Хочемо повернути першій столиці (мається на увазі Харків — перша столиця радянської України. — Прим. ред.) традиції, втрачені останнім часом, — сказав почесний президент компанії УПЕК Анатолій Гіршфельд. — Перед нами стоїть завдання, по-перше, розвинути клубну інфраструктуру, а по-друге — вивести команду в плей-офф чемпіонату України.

Доволі несподівано прозвучала інформація про те, що в Донецькій області, у шахтарському місті Горлівка, планують створити професіональний хокейний клуб. Один із лідерів української хімічної промисловості — концерн «Стирол», який до цього вкладав гроші у волейбол і теніс, звернув свої погляди на хокей. Як наголосив почесний президент компанії Микола Янковський, на їхнє рішення вплинуло прийняття державної програми розвитку хокею, а також відсутність дитячо-юнацького, та й професіонального спорту в трьох містах-супутниках Донецька — Горлівці, Єнакієвому та Дзержинську.

— Горлівка може стати центром хокею на Донбасі, — вважає пан Янковський. — Уже виділено ділянку землі для спорудження у місті спортивного комплексу, котрий окрім льодової арени включатиме в себе систему тренувальних майданчиків, відновлювальні центри, басейни.

І Анатолій Брезвін торкнувся теми спорудження льодових арен, котре заплановано на 2007 рік.

— У тому, що будівництво льодової арени у Харкові затягується, немає жодної провини федерації, — сказав він. — Адже виникли певні складнощі з виділенням землі, а також з проведенням тендеру на визначення генпідрядника. Надалі обов’язково врахуємо всі попередні помилки, а також використаємо досвід зведення арен у інших містах. Ми провели переговори з керівниками деяких міст і отримали від них згоду на відведення земельних ділянок. До речі, до ФХУ надійшла пропозиція про включення до плану спорудження льодових арен від Чернівців та Іллічівська. Що ж до Києва, то після моєї зустрічі зі столичним головою Леонідом Черновецьким київська влада погодилася виділити з міського бюджету додатково п’ять мільйонів гривень конкретно на дитячий хокей.

Перший трофей Голубовича

Мішкольц (Угорщина). Турнір національних збірних. Pannon cup. 14 грудня. Японія—Польща. 3:2. Україна—Угорщина. 1:2 (0:2, 0:0, 1:0). Шайби: Гунько, 41 — Ковач, 7, Васюнін, 20.

15 грудня. Угорщина—Польща. 4:3. Японія—Україна. 0:7 (0:4, 0:1, 0:2). Шайби: Цируль, 1, Черненко, 3, В. Алексюк, 10, Гунько, 16, Благий, 28, Семенченко, 55, Пастух, 58. Наші хокеїсти упевнено переграли господарів майбутнього чемпіонату світу в дивізіоні В, в якому змагатимуться й українці.

16 грудня. Україна—Польща. 2:0 (0:0, 1:0, 1:0). Шайби: Наваренко, 33, Благий, 59. Угорщина—Японія. 1:2.

Отже, в першому матчі під керівництвом нового тренера Володимира Голубовича наша збірна спіткнулася. Але українські хокеїсти довго не журилися. І в двох наступних поєдинках перемагали, закидали шайби і не пропустили жодної. Та ще й японці нам допомогли. І в підсумку Україна стала переможцем змагань.