Після днів «Голосу України» на Сумщині творча бригада газети й досі перебуває під враженням від десятків зустрічей із сумчанами — керівниками регіону, вченими, керманичами потужних виробництв, приватними підприємцями, хліборобами. І жодної зустрічі — прохідної. Одні запам’яталися по вінця насиченим оптимізмом, інші — болем і безнадією. Найбільше мінорних акордів бриніло в розмовах з хліборобами. Найболючішим питання сьогоднішньої України залишається доля села і майбутнє українського селянства загалом. Якщо помножити скарги наших співрозмовників на наявні реалії, то отримаємо відповідь: селянство сьогодні винищується як клас — свідомо, цілеспрямовано й нахабно...

Директора приміського сільськогосподарського підприємства ТОВ «Піщане» Миколу Середу (на знімку) ми перехопили на буряковій плантації, в яку вже майже «в’їхав» обласний центр. Точніше, перехопив нас сам Середа, розгледівши на редакційній автівці бренд «Голосу України».

Либонь, скаржитиметесь на міську владу, яка зазіхає на ваші угіддя?

— Сумська влада хоча б своїм «угіддям» дала раду, — парирував у відповідь директор. — Адже влітку обласний центр від сміття та бруду по вуха заріс лепом. Тож їм не до нас. На селянина невідворотна біда, наче татарська навала, з іншого боку насувається... З боку держави, яку в нинішніх українських владних кабінетах уособлюють чиновники найвищих рангів, котрим, схоже, наша земелька ні вдень, ні вночі спокою не дає. Дай їм волю, вже давно селянство вивели б як клас. Утім, з огляду на «рятівні» заходи можновладців із «спасіння» вітчизняного аграрія, які особливо набрали обертів за останні три роки, до межі, на якій українському селянинові «сплетуть» останні личаки, відстань недалека...

...Якщо торік у «Піщаному» було засіяно цукристими трохи більш як 80 гектарів найродючішої землі, то навесні нинішнього — лише 60, і то, як повідав нам Микола Іванович, з великими потугами і пересторогами. Навчені гірким досвідом попередньої «співпраці», у господарстві свідомо очікували непередбачуваних каверз та підступів з боку наймиліших «дружбанів» — можновладців і переробників. І таки наврочили на свою бідну голову.

«Послання» від «партнерів» на спаді літа було як грім серед ясного неба і виявилося страшнішим за козацький лист турецькому султанові: «жалісливі дружбани» повідомляли, що вони знижують закупівельну ціну на солодкі корені до 170 гривень за тонну.

— Усі буряківники області ще й досі не прийдуть до тями від цього, — зітхає Микола Іванович. — Торік за нормальних погодних умов за тонну сировини нам платили 220—230 гривень. Сьогодні після здорожчання всіх і вся — міндобрив, гербіцидів, солярки — переробники вирішили приперти нас до стінки. І приперли, під президентсько-урядову застольну про рай у рідному селі, який взялися будувати... «доброчинні» інвестори.

Селянський біль і непроглядний відчай зрозуміти можна. І попередня, і нинішня президентська рать тільки й знала, що лякати селянина акціями на кшталт «Рік села». Та що більше звучало гучних «лякалок» і пустопорожніх обіцянок, то сильніше в селян виникала підозра, що всі вони розраховані на дурників. Згодом підозра переросла у впевненість: теперішні наїзди чиняться уже не з мовчазної згоди, а за безпосередніми вказівками можновладних «патріотів» та «опікунів». Прикладів, що підтверджують сказане, як, даруйте, у собаки бліх...

Ще на початку 90-х буряківнича галузь була провідною в агропромисловому комплексі Сумщини. Тоді під цукристими в регіоні було не менш як 110 тисяч гектарів, а річне виробництво цукру, який видавали «на гора» 18(!) переробних заводів, щороку коливалось в межах 250—300 тисяч тонн. Нинішній «рекорд» — лише 20 тисяч гектарів і 50—55 тисяч тонн. Від переробної галузі в регіоні взагалі залишилися ріжки та ніжки в кількості аж... чотирьох цукрозаводів. Решта благополучно пішли на металобрухт. Ось тому і доводиться трудівникам «Піщаного» возити солодкі корені на переробку за 50 кілометрів — у Жовтневе. Можна б, звісно, переадресувати буряковий потік на Буринський цукрокомбінат, де за тонну сировини дають трохи більш як 195 гривень. Проте туди шлях удвічі довший. Ось і вся «альтернатива»: до інших двох заводів відстань ще більша. Чи є вихід із цього становища?

— Один-єдиний — зрівняти бурякові плантації з землею і назавжди забути про український цукор, чим задарма працювати на дядька, — зітхає Микола Середа. — Тож невдовзі «підсолоджуватимемо» чай кукурудзою та озимим рапсом.

Саме ці культури прийдуть на зміну бурякам наступного року майже в половині бурякосіючих господарств області.

Про те, що операція з «мирного» захоплення українського села спланована, розроблена і схвалена в найвищих владних кабінетах держави, свідчить безпрецедентний інвестиційний бум. Автори проекту називають його панацеєю, селяни — нашестям ненаситної сарани. Отже, спробуємо з’ясувати, на чиєму ж боці правда: верхів чи низів? Чи справді інвестори ощасливлюють село, чи з пролетарською «непідкупністю» вбивають у ньому останні паростки життя?

Сьогодні добродії-інвестори вже окопалися в кожному районі. Навесні сіють, упродовж весни доглядають посіви, восени збирають вершки, після чого відбувають з усім своїм реманентом і надсучасною технікою, а також бригадами «цілинників», які працюють на ній, у безвість до наступної весни.

— І поля в них доглянуті, і врожаї вищі, — погоджується керівник «Піщаного», — що за такого технічного озброєння не так уже й складно. А ось душі в них немає, не люблять вони землю. Їхнє завдання — витіснити з неї її законних власників. Хіба під силу простому фермеру чи навіть міцному господарству змагатися за ринок на рівних з кондитерськими, шоколадними, енергетичними та іншими баронами? Розчавлять і не помітять.

У логіці Миколі Середі не відмовиш. На відміну від залітного, справжній господар не тільки про землю піклується. Він і про ремонт дитсадка, до якого онуки ходять, подбає, і дах у школі, в якій колись і сам навчався, полагодять, і городи селянам під засів виоре, і сільську дорогу в разі потреби відремонтує. І багато іншого добра людям зробить. Бо він на цій землі спинався на ноги, серед цих людей виріс, став особистістю, і йому небайдуже, яку пам’ять залишить по собі своїм нащадкам. Водночас варягам, пардон, інвесторам, які в області вже встигли «усиновити» сотні тисяч гектарів землі (поки що в оренду. — Авт.), селянські потреби, за великим рахунком, до лампочки: посіяв, зібрав, до того ж власними кадрами і технікою, і шукай вітра в полі до чергового весняно-літнього набігу із збирання ясиру. Знай тільки тягнуть до себе. Суть інвесторів, зомбованих на знищення села, підтверджує статистка: в тих селах, де орудують «рятівники», безробіття, яке й без цього досягло у сільській місцевості регіону катастрофічної межі, вже вдвічі-втричі вище, ніж у сусідніх. Коментарі, нам думається, зайві. Тим часом, почувши запах «свіжини», на українську земельку почали на всю ширину відкривати рота й зарубіжні «благодійники». У Путивльському районі, приміром, забаглося орендувати терміном на 50 років усього «якихось» 18 тисяч гектарів землі. І за підтримки голови Путивльської райдержадміністрації Миколи Шульги не сьогодні-завтра «дочірня» фірма відхопить ласий шматочок. Попри шалений спротив місцевих аграріїв, іноземцям уже передано в оренду першу третину з наміченого — 6,5 тисячі гектарів. Нині на завершальній стадії підготовка договору на решту 12 тисяч гектарів.

— А були ж часи, коли Україна, не напружуючись, самотужки Європу годувала...

— Наша ненька і сьогодні може здивувати світ, — погоджується Микола Середа. — Правда, за однієї умови: якщо від державного штурвала відлучать хапуг і дурнів. Що це змінить? Насамперед державну політику в аграрному питанні. З огляду, що «пріоритетними» обіцянками нас вже нагодували по саме нікуди, настав час переходити до дієвої підтримки у вигляді довготривалих маловідсоткових кредитів у розмірі 5—7 відсотків. Останні два роки нас заколисують 17-відсотковими банківськими позичками. Ставки аж ніяк не божеські, але більш-менш прийнятні. Та коли почали рахувати — волоси дибки стали: при отриманні кредитів 17 «гарантованих» відсотків чомусь завжди переростають у 25 і більше. Окрім довгострокових кредитів, держава має подбати також про збільшення державних дотацій на пріоритетну сільгосппродукцію, державне замовлення, підкріплене реальною і стабільною ціною. І тоді, як у кращі свої часи, український селянин годуватиме Європу...

Слова Миколи Івановича Середи та вкласти б у вуха кожному депутатові новобраного парламенту...

Сумська область.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.