Народний депутат України, заступник голови парламентської фракції «Блок Литвина» Ігор Шаров звернувся до Генерального прокурора Олександра Медведька та голови Антимонопольного комітету України Олексія Костусєва з приводу порушень чинного законодавства, що, на його думку, мали місце під час проведення приватизації ВАТ «Науково-виробниче об’єднання «Етал» (м. Олександрія Кіровоградської області).

У результаті проведення аукціону Фонд державного майна України продав 95 836 484 акції, що становить 100% статутного фонду товариства, за 58 млн. гривень. Однак Ігор Шаров вважає, що ця сума значно нижча за реальну вартість підприємства. Крім того, для участі в конкурсі ФДМУ було допущено лише дві юридичні особи, а саме: ВАТ «Контактор» (м. Ульяновськ, Російська Федерація) та ЗАТ «Завод великих електричних машин» (м. Нова Каховка, Україна), які афільовані з російським концерном «Росенергомаш».

Народний депутат вважає, що аналіз показників фінансово-господарської діяльності ВАТ свідчить про його інвестиційну привабливість та конкурентоспроможність, а також про те, що продаж підприємства відбувся за значно заниженої стартової ціни. «ВАТ «НВО Етал» є підприємством-монополістом з виробництва низьковольтної контактної апаратури в Україні та має стійкі позиції на ринку магнітних пускачів у країнах СНД, —переконаний Ігор Шаров. — Нині майже 80% від загального обсягу реалізованої продукції становлять експортні поставки».

Окрім того, нагадує парламентарій, відповідно до наказу ФДМУ «Про затвердження порядку визначення початкової вартості пакетів акцій відкритих акціонерних товариств, що підлягають продажу на конкурсах», від 23.01.2004 р. № 105 стартова ціна підприємства визначається вартістю пакета акцій, найбільшу питому вагу якої становить майнова складова. З урахуванням власного капіталу ВАТ «НВО Етал», який на 01.01.2007 року становив 79 млн. 536 тис. грн., оціночна вартість пакета акцій підприємства, зазначає депутат, мала бути не меншою ніж 85—90 мільйонів гривень. «Таким чином, безвідповідальній підхід, а можливо, і свідомі дії з боку посадових осіб ФДМУ під час приватизації ВАТ «НВО Етал», одного з основних постачальників низьковольтних контактних електротехнічних приладів, призвели до недоотримання держбюджетом України щонайменше 35 млн. гривень», — заявив І. Шаров. У телеграмах до Генпрокурора і голови АМКУ народний депутат просить «посприяти проведенню перевірки законності приватизації вказаного підприємства».