Учора Конституційний Суд України оприлюднив рішення за зверненням громадянина Касьяненка Б. П. щодо офіційного тлумачення положень ст.129 Конституції та ст. 383 Кримінально-процесуального кодексу України. Необхідність в офіційному тлумаченні зазначених норм автор клопотання обгрунтовує тим, що Верховний Суд України по-різному застосовує їх при розгляді касаційних скарг на рішення місцевих та апеляційних судів у справах щодо оскарження постанов про відмову в порушенні кримінальної справи.

У своєму рішенні КС вказав, що положення Конституції «забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом», у системному зв’язку з положеннями ч.2 ст. 383 КПК необхідно розуміти як таке, що надає право перевіряти в касаційному порядку рішення місцевих та апеляційних судів щодо постанов про відмову в порушенні кримінальної справи, за винятком випадків, установлених законом.

Крім цього КС рекомендував Верховній Раді у законодавчому порядку привести положення ст. 383 КПК у відповідність із цим рішенням.