За результатами дослідження, підготовленого для іноземних інвесторів міжнародним рейтинговим агентством Standard & Рооr’s (S&P) та Агентством фінансових ініціатив, лідером щодо якості розкриття інформації серед банків, які здійснюють операційну діяльність в Україні, другий рік поспіль визнано державний Укрексімбанк.

Як і рік тому, об’єктом дослідження стали 30 найбільших в Україні фінансових установ, на які припадає 80% активів усієї банківської системи. Аналіз проводився на основі річних звітів, веб-сайтів банків, а також звітності, наданої регулювальним органам. Ступінь оприлюднення інформації оцінювався за 112 критеріями, об’єднаними в три основні блоки:

— Структура власності і корпоративна структура (28 критеріїв);

— Фінансова й операційний інформація (60);

— Структура і процеси Наглядової ради і менеджменту (24).

«Серед лідерів інформаційної прозорості минулорічного дослідження цьогоріч свої позиції зберіг тільки Укрексімбанк, котрий, як і раніше, посідає перше місце із загальним балом 63,7% (62,0% торік), — констатують автори дослідження. — Цьому сприяє прозора структура власності й досить повне розкриття фінансової та операційної інформації, що є необхідною умовою як для успішної взаємодії із закордонними партнерами, так і для здійснення позик на міжнародних ринках капіталу.

Загальний бал Укексімбанку (63,7%) більш ніж у півтора разу перевищує середній показник розкриття інформації по банках, включених у дослідження (41%).

Порівняно з минулим роком держбанк значно підвищив показник повноти і доступності фінансової та операційної інформації (з 65,3 до 72,7% усієї можливої інформації). У результаті цей показник не тільки значно випереджає середній по банках, що аналізувалися в Україні (44,7%), а й кращі російські аналоги (МДМ-банк — 71%, Банк ВТБ — 68%, Альфа-Банк — 67%), лише трохи поступаючись показникам провідних світових фінустанов (Royal Bank of Scotland — 75%, Credіt Suіsse Group — 75%, Bank of Amerіca — 74%).

«Уже потроху стає звичним, що державний Укрексімбанк не тільки визнається кращим у вітчизняній банківській системі, а й таким, що відповідає найвищим світовим стандартам, — зазначив голова правління банку Віктор Капустін. — Отже, результати праці колективу банку не тільки спростовують тезу про те, що держвласність (держустанова) у принципі не може бути ефективною, а й дозволяють нам не просто вважатися, а ставати рівноправними партнерами для провідних світових фінансових інституцій. І головне, що такі результати приносять не тільки призи і моральне задоволення, а й полегшують для банку і його клієнтів доступ на світові ринки, подовжуючи терміни, а також знижуючи вартість залучених ресурсів».