На виборах міського голови відбувався масовий підкуп виборців. Про це учора на прес-конференції сказав народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко Володимир Бондаренко.

Він стверджує, що система функціонувала планово і була всеосяжною. В кожному з адміністративних районів Києва було декілька точок, де велася роздача матеріальних цінностей, продуктів, грошей та ін. До цієї роботи було залучено широку мережу спеціальних організацій, які базувалися на тимчасових групах.

«Я зрозумів, що вибори фактично купуються. Тоді почав готувати та збирати матеріали. 20 березня 2006 року написав заяву до ТВК і ЦВК про те, що відбувається порушення законодавства, триває прямий підкуп виборців. Вони на моє звернення належним чином не відреагували. Після цього звернувся до прокуратури міста Києва з усіма матеріалами. Там одразу відкрили кримінальну справу. Але сталося так, що з міської прокуратури справу відправили до Генеральної. Вона припинила слідство і справу закрила. Нині після двох судів цю справу розглядає Верховний Суд», — повідомив позивач, лікар-психіатр Віктор Спірідонов, який деякий час працював у передвиборчому штабі нинішнього столичного голови Леоніда Черновецького.

За словами юриста, представника позивача в судових органах Валерія Карпунцова, з 29 листопада у Верховному Суді відбувається розгляд касаційної скарги щодо поновлення розслідування у кримінальній справі за фактами організації і здійснення підкупу виборців на виборах міського голови та Київської міської ради. При розгляді касації Верховний Суд може скасувати рішення нижчих судів та направити справу на новий розгляд. Це повинно привести до відновлення кримінальної справи та з’ясування обставин приходу до влади Леоніда Черновецького. Розслідування та доведення цієї справи до логічного завершення ставить під велике запитання не тільки моральну, а й правову можливість подальшого перебування чинного міського голови при владі.

«Я впевнений: ми переможемо і врятуємо Київ від нечесної влади», — наголосив Віктор Спірідонов.