Скажемо так: цей ремейк фіналу чемпіонату світу-2010 вийшов на користь збірної Нідерландів. Ще чотири роки тому «Червона фурія» (Іспанія) була на голову вище від усіх. Не змогли її у ПАР зупинити й «помаранчеві». Запам’ятався тоді промах Роббена. Але тепер Арьєн забив двічі, і склалося враження, що в його думках — лише реванш.
І в усієї збірної Нідерландів було таке саме бажання. Хоча спершу очікуваний контроль над м’ячем установила Іспанія. Потім був пенальті, який вивів чинного чемпіона світу вперед. Але гол «у роздягальню», швидше за все, виявився гострим уколом, який став досить болісним для іспанців.
Все змінилося в другому таймі. Адже «возити» по полю іменитого суперника і розривати його на шматки стала команда Нідерландів. Невгамовний Робін ван Персі, трудяга Роббен, Веслі Снайдер, котрий весь час щось підказував своєму воротареві, і навіть Стефан де Врей, який спочатку тільки заважав партнерам, але потім заграв на загальній високій хвилі, та ще й сам гол забив, — усі вони розтрощили Іспанію — 5:1! Такого непристойного рахунку не на свою користь піренейці, мабуть, не бачили навіть у страшному сні.
Захист іспанцями титулу тепер під сумнівом. А Нідерланди стали справжніми героями старту світового футбольного фестивалю. Вони виявилися підготовленішими, ніж поки що діючий володар Кубка ФІФА.
Обережна гра тривала хвилин десять
За досить рівної в цілому гри перемогу святкувала досвідченіша й класніша команда. Моментів англійці створили не менше, але до реалізації поставилися марнотратно. Натомість італійці реально могли й розгром улаштувати, бо двічі за голкіпера англійців Джо Гарта зіграв каркас воріт.
Почали родоначальники футболу активно, але поступово гарячі італійці вирівняли гру й узяли м’яч під свій контроль. Обережно команди діяли доти, доки хвилин за десять до перерви після розіграшу кутового не вийшов шикарний дальній удар у Клаудіо Маркізіо (на знімку).
Буквально за кілька хвилин після швидкої ефектної комбінації за участю Вейна Руні та Даніеля Старріджа англійці зрівняли рахунок. А вже в кінці тайму італійці Маріо Балотеллі та Антоніо Кандрева втратили відмінні шанси забити. Оборонець Філ Ягелка та ближня стійка виручили Гарта. Але й вони не врятували, коли Балотеллі в дебюті другого тайму відправив другий м’яч у ворота після класної подачі Кандреви.
Надалі англійці мали кілька шансів знову відновити паритет, але розтринькали їх, зокрема, й після стандартів. Як треба їх виконувати, продемонстрував уже в доданий час Андреа Пірло, коли лише поперечина врятувала англійців від третього пропущеного м’яча. Але для перемоги вистачило і двох влучень.
Отже, наступний матч між невдахами старту Англією та Уругваєм має стати справжньою бійкою, адже той, хто програє, може замовляти квитки додому. А от італійці вже в наступному турі мають гарантувати собі місце в плей-оф, якщо не поставляться до костаріканців так само, як Уругвай.
Тренер пишається підопічними
Нелегко далася швейцарцям перемога над збірною Еквадору. Як кажуть, вирвали вони її останньої миті. Наставник переможців Оттмар Гітцфельд прокоментував результат зустрічі.
«Я пишаюся своєю командою. Тиск у першій зустрічі ЧС завжди великий, — наводить слова тренера Fourfourtwо. — Сказав своїм підопічним, щоб вони набралися терпіння, і вони поступово, борючись, повернулися в гру. Нам потрібні були ці три очки, щоб набути впевненості. Перший крок зроблено. Звичайно, ця перемога додасть нам сил».
Варто зазначити, що перший матч швейцарців на чемпіонаті світу забив колишній київський динамівець Адмір Мехмеді. З невідомих причин попередній тренер «Динамо» відмовився від послуг цього форварда, а він тепер відмінно грає за «Фрайбург», є одним з найкращих футболістів німецької Бундесліги. І от відзначився на найвищому рівні вже за збірну своєї країни...
Фото www.uefa.com.