допомагає підвищувати безпеку туристів та поліпшувати охорону пам’яток архітектури

Потрапивши до Інтернету, сьогодні можна «гуляти» вулицями Кам’янця-Подільського, що на Хмельниччині, стежити за безпекою руху на них і навіть допомагати правоохоронцям, коли побачиш якісь порушення. А стало це можливим завдяки тому, що восени тут запрацювало 16 камер відеоспостереження, а дві з них діють в онлайновому режимі. Прикметно, що таке незвичне чергування розпочалося саме в День місцевого самоврядування — на початку грудня. Отож відчуйте себе шерифом і стежте за порядком: за рухом транспорту, діями і вчинками перехожих, усім життям міста! І практично цілодобово.

Разом із Оксаною Ладоренко, заступником начальника управління міжнародних зв’язків і туризму міськвиконкому, автором цього проекту, йдемо до міськвідділу внутрішніх справ, щоб побачити, як це працює. Дізнаємося, що для ведення відеоспостереження створено спеціальний підрозділ з трьох чергових при міськвідділі міліції. Це нововведення підтримало обласне управління МВС. Придивляємося до новинки. Ось камера розвернулася на 360 градусів, і в її «всевидюще око» потрапило авто, що спричинило аварійну ситуацію, різко перевищивши швидкість. А он далі вона запримітила хулігана, який намагається поцупити сумочку в жінки. Інформація тут же надходить до патрулів на дорозі, працівників ДАІ. Отож начувайся, порушнику!

— Це величезна допомога нам, — каже координатор проекту від партнерської організації — міськвідділу міліції — Олександр Кіняк. — З допомогою камер, наблизивши зображення, можна виявити викрадачів транспорту, вчасно відреагувати на дії грабіжників, нападників.

— Наше місто — відомий не тільки в Україні центр туризму, — розповідає перший заступник міського голови Сергій Бабій. — У Комплексній програмі розвитку туристичної галузі Кам’янця-Подільського на 2005—2015 роки визначено пріоритетні завдання цієї сфери: збереження культурної та природної спадщини, розвиток нових видів туризму, покращення якості обслуговування та підвищення рівня безпеки туристів. За результатами проведеного опитування серед представників туристичних підприємств та туристів визначено першочергову умову — підтвердження гарантії безпеки під час подорожі. Головним це питання є для іноземців. Майже 80 відсотків інтерв’юерів, яким пропонували відпочинок у Кам’янці-Подільському, зацікавлені в підвищенні рівня безпеки, що значно, на їх думку, сприятиме збільшенню кількості екскурсантів. Ця вимога особливо гостро стоїть під час свят та фестивалів.

— Усе це підштовхнуло мене до написання проекту, — ділиться Оксана Ладоренко. — Його підтримав Фонд сприяння розвитку місцевого самоврядування при Президенті України. До слова, це не перший фінансований фондом наш проект. Ми довго міркували, де саме встановлювати камери, провели опитування, «круглі столи», щоб апаратура працювала максимально ефективно. Вдало змонтував її підрядник — фірма ДП «Центр «Інновації та технології». Одним із основних методів організації роботи з профілактики правопорушень на вулицях і в громадських місцях є комплексне використання сил та засобів міліції. Підтримка правопорядку на вулицях — завдання патрульно-постової служби. Та патрулювання здійснюється на визначених маршрутах і не є цілодобовим. А збільшення чисельності патрульної служби потребує значних витрат. Масові відвідування міста припадають на літній період, причому серед зрослої кількості самостійних та неорганізованих туристів значний відсоток — люди похилого віку та іноземці. Часто виникає потреба також в оперативній медичній допомозі. А хто повідомить «швидку», коли гість не знає ні мови, ні номера телефону?! Тепер замість нього «скаже» камера.

Влада міста розробила Програму системного підходу до підвищення рівня безпеки туристів та охорони пам’яток архітектури у Кам’янці-Подільському. На думку міського голови Олександра Мазурчака, плановий підхід сприятиме сталому розвитку таких рентабельних видів туризму, як конференційний та корпоративний. А використання нових технологій у системі охорони пам’яток історії та архітектури дасть можливість економити значні кошти на поточних ремонтних роботах. Передбачається прокладення паралельної з черговою частиною лінії зв’язку з основними службами життєзабезпечення міста («Швидка допомога», пожежна частина, міськводоканал тощо). Контакт із патрулями підтримуватиметься через радіозв’язок. А наступний крок — муніципальна мережа інтернет-зв’язку, що дасть можливість об’єднати заклади туристичної інфраструктури міста в єдину систему бронювання туристичних послуг.

До Кам’янця-Подільського щотижня з різних куточків держави їдуть люди. Чимало з них цікавляться тутешнім відеонаглядом. «Добре, коли такі системи запроваджуватимуть повсюдно в Україні, — каже Олександр Мазурчак, — адже з допомогою відеонагляду можна приборкати злочинність. У Сеулі, столиці Південної Кореї, наприклад, порушника доганяють щонайбільше за 20 хвилин, бо там камери на кожному кроці».

Хмельницька область.

На знімку: в «онлайн-лабораторії правопорядку» Оксана Ладоренко, Олександр Кіняк та черговий Вадим Маневич.

Фото автора.