Тиждень, що минає, вельми нагадує події півторарічної давності: після парламентських виборів 2006 року Партія регіонів як на тих перегонах, так і на цьогорічних набрала найбільшу кількість голосів. Проте тодішня «Наша Україна», БЮТ і Соціалістична партія мали можливість створити «помаранчеву коаліцію». Однак переговори затягнулися, і СПУ після обрання Голови Верховної Ради створила разом з регіоналами і комуністами антикризову коаліцію. Цій події передувало тривале блокування трибуни з боку найбільшої фракції.

Схоже, регіонали вирішили повторити той сценарій, який одного разу приніс їм успіх. У вівторок після консультацій було вирішено найперше проголосувати за кандидатуру Прем’єр-міністра. Віктор Ющенко підтримав пропозицію демократичної коаліції і зробив подання на лідерку БЮТ Юлію Тимошенко як претендента на високе урядове крісло.

Однак... Голосування результату не дало. Електронне табло висвітило цифру 225. Юлії Тимошенко забракло одного голосу. Щоправда, одразу ж двоє депутатів — Олександр Омельченко («НУ—НС») та Іван Данькевич (БЮТ) повідомили, що їхні картки не спрацювали. Після цього Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк запропонував народним обранцям визначитися з переголосуванням проекту постанови про призначення Юлії Тимошенко. І знову — 225 голосів. Одна з причин: картку Голови ВР висмикнув регіонал і не дозволив йому проголосувати. Бо представники Партії регіонів одразу спробували заблокувати всі можливості результативного голосування.

Коаліція звинуватила своїх опонентів в умисному псуванні системи «Рада», що не дозволило б віддати голоси за кандидатуру прем’єра.

Відтак народні депутати від ПР образилися і, попри те, що Президент знову запропонував кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду прем’єра, відмовилися розблокувати трибуну. Вони вимагали вибачення за образу своєї партії, а також дотримання Регламенту. Зокрема, вважали за потрібне дообрати керівництво парламенту та сформувати комітети Верховної Ради.

Щоправда, домовленості «спіткнулися» на деяких кандидатурах. Отож фактично у четвер і п’ятницю йшли безрезультативні переговори коаліції й опозиції. А блокування трибуни регіоналами тривало...