Учора Конституційний Суд оприлюднив рішення у справі про порядок припинення повноважень членів Кабінету Міністрів України.

Зокрема, внесено ясність у п. 12 ст. 85 Конституції, яка визначає повноваження Верховної Ради стосовно призначення за поданням Президента України Прем’єр-міністра України, міністра оборони України, міністра закордонних справ України, призначення за поданням Прем’єр-міністра України інших членів Кабінету Міністрів України, голови Антимонопольного комітету України, голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України, голови Фонду державного майна України, звільнення зазначених осіб з посад, вирішення питання про відставку Прем’єр-міністра України, членів Кабінету Міністрів України. Отже, відповідно до рішення КС під положенням «звільнення зазначених осіб з посад» треба розуміти звільнення з посад як членів Кабінету Міністрів України, включаючи Прем’єр-міністра України, міністра оборони України, міністра закордонних справ України, так і голови Антимонопольного комітету України, голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України, голови Фонду державного майна України.

Крім цього, КС вказав, що Верховна Рада України може реалізувати своє повноваження щодо звільнення з посад Прем’єр-міністра України, міністра оборони України, міністра закордонних справ України і без подання Президента України.

А от відповіді на питання: чи є необхідним подання Прем’єр-міністра України при звільненні з посад інших членів Кабінету Міністрів України; чи призводить звільнення з посади Прем’єр-міністра України до відставки всього складу Кабінету Міністрів України; та якою є процедура звільнення з посад членів Кабінету Міністрів України ми не отримали через їх непідвідомчість Конституційному Суду України.

На понеділок, 17 грудня, заплановано оприлюднення рішення стосовно застосування норм Конституції та Кримінально-процесуального кодексу при розгляді касаційних скарг на рішення місцевих та апеляційних судів у справах щодо оскарження постанов про відмову в порушенні кримінальної справи.