Ранкове засідання 14 грудня

Черговий, уже четвертий день «прем’єріади», хоч і не поставив крапку в цьому процесі, але завершився досягненням консенсусу. Після чисельних погоджувальних рад і перерв депутати проголосували за формування порядку денного на вівторок, 18 грудня — першим питанням буде призначення Прем’єр-міністра, потім —голосування за звільнення попереднього складу уряду, формування нового Кабміну, складання повноважень народних обранців, котрі підуть працювати в уряд, обрання заступників Голови Верховної Ради, керівництва і персонального складу парламентських комітетів, спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації. За такий порядок денний проголосували 274 парламентарії. Не брали участь у голосуванні лише представники Партії регіонів.

Обрання нового прем’єра відбуватиметься у сесійній залі не за допомогою електронної системи «Рада», а в такий спосіб: кожен народний депутат перебуватиме на своєму робочому місці, Голова Верховної Ради за алфавітом зачитуватиме прізвище кожного парламентарія, депутат вставатиме, підніматиме руку чи ні та оголошуватиме власне рішення. Результати голосування контролюватиме лічильна комісія, що у підсумку буде оформлено у відповідному протоколі. За зміну способу голосування за прем’єра віддали свої голоси 253 депутати, цього разу не голосували регіонали та литвинівці.

Зранку представники депутатів із Партії регіонів заблокували підходи до парламентської трибуни, і Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк зайшов до свого місця в Президії через сесійну залу. Зареєструвалося 268 народних депутатів — регіонали не захотіли реєструватися. А. Яценюк нагадав, що на порядку денному — обрання Прем’єр-міністра, і стаття 200 Регламенту Верховної Ради визначає п’ятиденний термін розгляду президентського подання на призначення прем’єром Юлії Тимошенко. За таких обставин, зауважив головуючий, останній день розгляду подання на призначення прем’єра випадає на неділю, 16 грудня. Але якщо не рахувати вихідні, то останній день можливого розгляду цього питання — вівторок, 18 грудня. Глава парламенту повідомив, що дві фракції — БЮТ і «НУ—НС» — продовжують наполягати на зміні способу голосування: не через електронну систему «Рада», а в інший спосіб.

А. Яценюк нагадав, що Регламент передбачає три способи відкритого голосування: через систему «Рада», підняттям рук або іменними бюлетенями. Він наголосив, що зміна способу голосування повинна відбуватися у рамках Регламенту, і це мають підтримати всі фракції, щоб не було підстав опісля звинувачувати у необ’єктивності результатів голосування. «Треба зробити прозорий підхід до зміни способу форми голосування», — наголосив Голова Верховної Ради.

Фракції, які не увійшли до парламентської коаліції, продовжували наполягати на формуванні персонального складу комітетів Верховної Ради, обранні керівництва парламентських комітетів та заступників Голови Верховної Ради, і лише тоді розглядати питання про призначення прем’єра. Однак Партія регіонів так і не надала свої пропозиції щодо розподілу своїх однопартійців по парламентських комітетах.

Після перерви, оголошеної на вимогу фракцій КПУ та Партії регіонів, Арсеній Яценюк сповістив, що перемовини тривають, але вже досягнуто домовленості: ухвалили спільне рішення про зміну способу голосування — підняттям рук. Але, оскільки Партія регіонів висунула умову, що голосування за прем’єра може відбутися не раніше вівторка, головуючий запропонував проголосувати хоча б за одну постанову — про формування порядку денного на вівторок, 18 грудня.

О 14.15 депутати проголосували за продовження роботи пленарного засідання і Арсеній Яценюк оголосив, що хоча на перемовинах лідерів фракцій досягти консенсусу набагато важче, ніж на Генеральній Асамблеї ООН, до якої входять майже 200 країн, на погоджувальній раді нарешті прийнято одностайне рішення — і буквально за кілька хвилин депутати визначилися з порядком денним наступного пленарного засідання та способом обрання прем’єра.

Партія регіонів пояснила свою неучасть у голосуванні за зміну способу обрання прем’єра тим, що це є протестом проти звинувачень регіоналів у втручанні під час першого голосування за кандидатуру Ю. Тимошенко. «Ми вимагаємо, щоб спочатку вибачилися перед Партією регіонів за наклеп», — сказав в інтерв’ю «Голосу України» депутат Юрій Мірошниченко. Володимир Литвин пояснив позицію свого блоку так: вставання депутатів з місця та оголошення вголос свого волевиявлення нагадує надання показань на допиті. А лідер КПУ Петро Симоненко заявив: комуністи братимуть участь у голосуванні за всі рішення про розподіл парламентських комітетів і посад заступників Голови Верховної Ради, але за обрання прем’єра не голосуватимуть.

Парламентарії привітали із днем народження одного з лідерів блоку «Наша Україна — Народна Самооборона» Юрія Луценка.