Про політичний приціл, євродорогу за 50 мільярдів, долю військових кафедр і... шлюбне свідоцтво Григорія Сковороди

Чи працюватиме Верховна Рада України всю передбачену законом каденцію та чи готові народні депутати вносити зміни до Конституції і які саме? З відвертих відповідей на ці запитання в грудневому випуску журналу «Віче» читачі мають змогу дізнатися про, скажемо так, політичний приціл, з яким прийшли парламентарії на першу сесію Верховної Ради шостого скликання. Ця інформація до певної міри може прояснити й подальші парламентські перипетії, котрі є сенс розцінювати як кроки до реалізації політичного прицілу. А можливі сценарії розвитку подій добре прочитуються й в інтерв’ю голови Центрвиборчкому, доктора юридичних наук, професора Володимира Шаповала, яке він дав журналові «Віче».

Як уникнути формування державних органів на основі квот політичних сил? Як змінити виборче законодавство, щоб лідери політичних партій не мали змоги фактично призначати народних обранців, бути власниками фракцій у парламенті? Чи є, врешті, перспектива ухвалити новий закон про всеукраїнський референдум, для кого й чому саме він може стати спекулятивним інструментом? Про всі ці глибинні процеси йдеться в знаковій публікації «Віча» «Володимир Шаповал: «Захоплення політичною боротьбою призводить до втрат законодавчих орієнтирів».

На розвиток теми працюють і наукові розвідки доктора політичних наук Леоніда Шкляра «Майбутнє немислиме без демократії», кандидата юридичних наук Івана Гладуняка «Політико-управлінські функції парламенту», кандидата філософських наук Алли Погорєлової «Передумови розширення доступу громадян до законотворчого процесу».

Проблематику вдосконалення законодавства про місцеве самоврядування, порушену в наукових працях авторів грудневого випуску журналу, на конкретних життєвих прикладах ілюструють й інші публікації. З них читачі мають змогу ознайомитися з досвідом подолання безробіття, наприклад, у місті Новограді-Волинському, що на Житомирщині, підготовки до Євро-2012 у Харкові й не тільки. Бо «Віче», до речі, публікує інтерв’ю з заступником голови Державної служби автомобільних доріг України Євгеном Прусенком, з якого читачі мають реальну можливість дізнатися, де саме пройдуть супершляхи вартістю в 50 мільярдів і коли вже ними можна буде подорожувати.

Є у «Вічі» й, так би мовити, «неформат»: надто вже немодно нині мовити добре слово про правоохоронців. Однак «Віче» — справедливе. Його герої — міліцейський генерал з Вінниччини, котрий дбає про старих і самотніх; автомобілісти, працівники ДАІ та самоврядних громад Рівненської області, де створено умови для організації безпечного руху на дорогах; севастопольські судді, що поновлюють права. А завершує «силовий блок» інтерв’ю з заступником начальника Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка Віктором Улічем, в якому читач має змогу з’ясувати для себе долю військових кафедр у ході реформування Збройних сил та переходу на контрактну основу.

«Віче» піднімає завісу таємничості особистого життя Григорія Сковороди, 285-ту річницю від дня народження якого відзначаємо у грудні. В архівній розвідці автор журналу, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Микола Шудря припускає, що філософ, котрого ловив, але так і не спіймав світ, таки міг бути в шлюбі, в якому, гадано, народився його син Григорій Ніцкевич. «Хтозна, чи зустрічався Григорій Савич зі своїм сином, який мав материне прізвище від другого чоловіка — Ніц(ч)кевич. Та все ж нащадки зберегли цю історію». Автор розповідає її докладно, цитуючи листи. Отже, читайте грудневе утаємничене «Віче».

Саме останнє число парламентського теоретичного та громадсько-політичного журналу містить і покажчик наукових статей за 2007 рік — своєрідний підсумок роботи авторів і видання.

Передплачуйте журнал «Віче», покваптеся, щоб одержувати його вже з січня 2008-го. Дивіться наш сайт www.vіche.іnfo.