Погоджувальна рада

Пленарне засідання у вівторок, 17 червня, Верховна Рада розпочне з розгляду проекту постанови щодо захисту суверенітету, територіальної цілісності України та протидії військової агресії Росії проти України. Про це на погоджувальній раді керівників фракцій та голів комітетів заявив Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов. Він доручив профільному комітету до ранку вівторка підготувати відповідний проект постанови. Парламент також розгляне низку проектів рішень щодо посилення обороноздатності України та щодо статусу громадян, вимушених переселенців зі Східної України.

Окрім того, залежно від рішення РНБО, Верховній Раді доведеться визначатися щодо запровадження воєнного стану в Донецькій та Луганській областях. Багато фракцій і груп налаштовані рішуче. На початку погоджувальної ради депутати вшанували пам’ять загиблих у ніч на 14 червня на борту збитого терористами військово-транспортного літака ІЛ-76 та загиблих під час вранішньої атаки ще п’ятьох прикордонників.

Нинішня сесія Верховної Ради наближається до завершення, згідно з календарний планом, залишилося два пленарні тижні. Глава парламенту Олександр Турчинов звернувся до депутатів з проханням зменшити кількість питань, які пропонується включити до порядку денного. Однак, не виключено, що парламенту доведеться продовжити свою роботу в пленарному режимі, та у разі потреби, у міжсесійний період негайно збиратися на позачергові пленарні засідання.

Голова Верховної Ради поінформував, що мав розмову з Президентом України Петром Порошенком, і глава держави повідомив, що вже цього тижня ініціюватиме пропозиції щодо децентралізації влади.

Окрім того, на розгляд парламенту нинішнього пленарного тижня буде винесено блок соціально-економічних питань, запропонований урядом, зміни до закону про вибори народних депутатів України щодо виборчої системи, питання, пов’язані з проведенням позачергових виборів до місцевих рад та спрямовані на зміцнення банківської системи.

Сьогодні, у вівторок, 17 червня, у парламенті має намір виступити Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк із інформацією щодо газових переговорів. Про це повідомив на погоджувальній раді перший віце-прем’єр-міністр України Віталій Ярема. Він також наголосив на важливості підтримки парламентом проектів законів, спрямованих на стабілізацію банківської системи, зокрема, щодо фінансової підтримки Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, щодо упередження негативного впливу на фінансову систему та інші.

Лідер фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв запропонував завчасно ухвалити рішення про режим роботи парламенту в міжсесійний період, щоб за потреби можна було миттєво скликати пленарне засідання. Парламентарій також запропонував провести консультації керівництва парламенту та лідерів фракцій із Президентом щодо призначення силового блоку уряду. «Далі зволікати з цим неможливо, і неприпустимо, що досі залишаються в. о. міністра оборони, в. о. голови СБУ, — сказав Соболєв. — На цьому тижні треба це питання вирішити». Фракція «Батьківщина» підтримує запровадження воєнного стану на Донбасі. «Це те, що може захистити права громадян, і надати право Збройним Силам проводити військові дії, щоб припинити терор, який розпочала Російська Федерації проти України». Фракція «Батьківщина» також наполягає на негайному ухваленні закону про вимушених переселенців та створити єдиний координаційний орган при Президентові України, який вирішуватиме питання надання прав вимушеним переселенцям, координації з місцевими органами влади. А при РНБО створити єдиний державний інформаційний центр, який надаватиме офіційну інформацію про події в Україні.

Лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок заявив, що на Донбасі триває вже не боротьба з терористами, а розпочалася війна Росії проти України. Він закликав парламент невідкладно затвердити рішення про запровадження воєнного стану на території Донецької та Луганської областей у разі ухвалення такого рішення РНБО. А також ухвалити низку законопроектів, спрямованих на захист державного кордону, про надання права захисникам України використовувати холодну та вогнепальну зброю. «Свобода» наполягає на ухваленні проекту постанови щодо денонсації угоди між урядами України та Росії про безвізові поїздки та встановленні візового режиму з Росією, прийняття рішення про розірвання дипломатичних відносин із Російською Федерацією. Окрім того, «Свобода» пропонує нинішнього пленарного тижня прийняти проекти законів щодо посилення соціального захисту військовослужбовців, які беруть участь в АТО, про визнання учасниками бойових дій тих осіб, хто брав участь в обороні України у 2014 році. Ще одна принципова вимога «Свободи» — негайне проведення люстрації та заборона обіймати посади тим чиновникам, які були причетні до знищення державності, до зради, проведення переатестації співробітників прокуратури, СБУ, МВС, Державної прикордонної служби. Не відмовляються «свободівці» і від ідеї заборонити комуністичну ідеологію в Україні.

Фракція «УДАР» вимагає нинішнього пленарного тижня розглянути та ухвалити закон щодо вдосконалення боротьби з тероризмом. Про це під час погоджувальної ради заявив новий лідер фракції «УДАР» Віталій Ковальчук. Представники «УДАРу» після консультацій із керівництвом представництва ООН запропонували визначити від України координатора з питань вимушених переселенців та надати йому право на оперативні рішення в системі влади. Крім того, «УДАР» пропонує підготувати належну нормативну базу щодо осіб, які змушені тимчасово змінити місце проживання. Віталій Ковальчук також наголосив на необхідності ухвалення технічних актів щодо митних процедур, для швидкого надходження гуманітарної допомоги. «УДАР» запропонував цього тижня заслухати у парламенті міністра юстиції щодо проведення люстрації, а під час години запитань до уряду — заслухати міністра охорони здоров’я щодо закупівель та цін на ліки.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що антитерористична операція на Сході країни перетворилася на війну з ознаками громадянської війни. Він висловив думку, що поки що не виправдалися сподівання на обрання нової влади: гуманітарні коридори не працюють, а силові операції збільшують кількість жертв і сіють паніку серед мирного населення. «Альтернативи політичному розв’язанню протистояння немає, і влада зобов’язана знайти партнерів для мирного врегулювання конфлікту», — зазначив лідер фракції.

Під час виступу Єфремова відбулася словесна суперечка з позафракційним депутатом Олегом Ляшком. Ляшко запитав лідера регіоналів, що він робив нещодавно у Москві, з ким зустрічався і про що говорив, від кого які вказівки отримував. На це Єфремов відповів, що його поїздка до Москви була публічною, і що він брав участь у круглому столі, який транслювався по телебаченню. І натомість закинув Ляшку, що той останнім часом начебто п’ять разів побував у Москві. Ляшко це заперечив, запевнивши, що перебував у Маріуполі, допомагаючи звільнити місто від терористів.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов доручив Службі безпеки України та правоохоронним органам перевірити інформацію про поїздки лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова та позафракційного депутата Олега Ляшка до Москви і навіть пригрозив позбавленням депутатського мандата. «Я даю доручення СБУ і правоохоронним органам негайно розібратися з такими депутатами, і якщо будуть такі факти, то вони будуть позбавлені мандата», — сказав Турчинов.

Фракція КПУ запропонувала нинішній пленарний тиждень у парламенті присвятити соціальній проблематиці. Про це заявив на погоджувальній раді лідер комуністів Петро Симоненко. Зокрема, фракція КПУ наполягає включити до порядку денного і розглянути проекти законів про запровадження пені у розмірі 0,5 відсотка за кожний день невиплати зарплати, про скасування медичної та пенсійної реформ, щодо запобігання підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та інші. Лідер КПУ Петро Симоненко закликав дослухатися до слів Генерального секретаря ОБСЄ негайно припинити війну. Комуністи також наполягають провести об’єктивне розслідування вбивств на Майдані — і нарешті з’ясувати, хто ж були ті снайпери, які стріляли в людей. Та в кого ж вони стріляли?

Народний депутат України Анатолій Кінах, виступаючи на погоджувальній раді від депутатської групи «Економічний розвиток», звернувся до Голови Верховної Ради Олександра Турчинова з проханням донести до Президента тезу про необхідність мати чітку державну програму дій. За словами Кінаха, така програма повинна передбачати чіткі дії з оборони державного кордону, а за потреби — і військових дій, а також оборонного замовлення, соціального захисту та адаптації біженців. Під час години запитань до уряду депутатська група «Економічний розвиток» запропонувала заслухати інформацію уряду щодо асоціації України з ЄС.

Ігор Єремеєв (депутатська група «Суверенна європейська Україна») підтримав думку, що Верховна Рада не повинна йти на канікули, а має продовжити роботу в пленарному режимі, змінивши календарний план, щоб прийняти всі рішення, необхідні для життєдіяльності та обороноздатності держави. Єремеєв запропонував провести нараду керівництва Верховної Ради, депутатських фракцій і груп, уряду і Президента щодо першочергових завдань, які стоять перед народними депутатами, щоб припинилася литися кров. За словами Єремеєва, депутатська група підтримує запровадження воєнного стану, щоб ми могли адекватно відповідати на агресію, та готова розглянути всі пропозиції Президента, які нададуть йому можливість дати рішучі відповіді на дії агресора. Окрім того, «Суверенна європейська Україна» пропонує нинішнього пленарного тижня розглянути виборчий кодекс, прийняти рішення про скасування пенсійної та медичної реформ.

Під час погоджувальної ради також лунали пропозиції запровадити надзвичайний стан і у Києві задля упередження можливих провокацій.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов:

«Усі злочинці, які зі зброєю в руках борються проти нашої країни, будуть або знищені, або пожиттєво сядуть до в’язниці».

Віталій Ярема, Сергій Соболєв, Олег Тягнибок.

Валерій Сушкевич (на передньому плані).