Враховуючи те, що боротьба з відмиванням коштів і фінансуванням тероризму охоплює весь фінансовий сектор країни, одним із найважливіших завдань є, безумовно, створення системи та стандартів навчання. Це одне з завдань проекту MOLІ-UA-2, який працює в Україні. На цьому наголосив заступник голови Державного комітету фінансового моніторингу Станіслав Клюшке на міжнародній науково-практичній конференції «Стратегія навчання фахівців у сфері боротьби з відмиванням коштів і фінансуванням тероризму». Цей захід організували Інститут законодавства Верховної Ради, Державний комітет фінансового моніторингу України, Рада Європи та Європейська комісія.

«Я відчуваю інтерес своїх колег з академій МВС, прокуратури, банківських справ та інших. Тобто, система є всеохоплюючою, а вчитися повинні всі», — сказав він. За його словами, у країні головний орган, відповідальний за боротьбу з відмиванням коштів, — Комітет фінансового моніторингу. «Якщо він відповідає перед державою за цей напрям роботи, то повинен встановлювати і основні стандарти навчання», — вважає Станіслав Клюшке.

Він розповів, що два роки тому комітет заснував навчально-методичний центр. У ньому розробляють програми, показують, як організувати власне навчальний процес. Нові знання тут здобуло майже 500 осіб. «Ми не можемо навчати по 200—300 чоловік на місяць. Тому розпочали створювати філіали центру», — повідомив заступник голови Державного комітету фінансового моніторингу. За його словами, один такий філіал уже почав працювати у Львові. Крім того, навчально-методичний центр відкриється у Харкові. Робиться все можливе, щоб створити їх у Криму та Одесі.

Для того щоб ця система боротьби з відмиванням брудних грошей запрацювала ефективно, необхідні, безумовно, знання, основані на єдиних стандартах, — наголосив Станіслав Клюшке.

На знімку (в центрі): перший заступник директора Інституту законодавства Верховної Ради України Трохим Ковальчук і заступник голови Державного комітету фінансового моніторингу України Станіслав Клюшке.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.