Ранкове засідання 13 грудня

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк повернувся до теми голосування за кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду Прем’єр-міністра під час пленарного засідання 11 грудня.

Відповідаючи на звинувачення, що він не мав права повертатися до повторного голосування за кандидатуру прем’єра, глава парламенту заявив, що всі голосування 11 грудня відбувалися за Регламентом Верховної Ради.

«Це не свавілля Голови Верховної Ради, а колегіальне рішення парламенту, яке приймається 226 голосами», — зазначив він. Та наголосив, що таким чином виконав свій конституційний обов’язок стосовно забезпечення права народного депутата на голосування. Водночас він звернув увагу, що, на превеликий жаль, Регламент — це не конституційна процедура, бо Конституція визначає, що Верховна Рада може діяти лише у спосіб та в межах, визначених законами України. Саме тому на порядку денному стоїть ухвалення відповідного закону, бо Регламент Верховної Ради — це лише підзаконний акт, який перебуває на рівні тих чи інших інструкцій міністерств. Стосовно ж, як висловився А. Яценюк, «жахливого факту відібрання у Голови Верховної Ради права на голосування», то він має намір після утворення регламентного комітету дати до нього усі матеріали, а вже комітет нехай ухвалює відповідне рішення та передає до правоохоронних органів. «У цьому питанні я буду діяти, як вимагає Регламент», — сказав він.

Далі глава парламенту повідомив, що під час погоджувальної ради досягнуто домовленостей про заслуховування інформації стосовно функціонування системи «Рада». Першим під час обговорення питання про функціонування системи «Рада» виступив заступник голови СБУ Микола Герасименко. За його словами, спеціальна робоча група провела попередню перевірку системи «Рада», але «даних про зовнішнє втручання в систему не було отримано». Водночас він зауважив, що оскільки дана система не має атестата відповідності, то надалі потрібно провести відповідну державну експертизу. Стосовно можливих недоліків, які не дозволили народним депутатам проголосувати за кандидатуру прем’єра, то ними могли стати натискання кнопки до початку сигналу або після дев’ятої секунди після початку голосування, натискання кнопки після закінчення сигналу чи одночасне натискання двох кнопок.

Заступник Генпрокурора Віктор Кудрявцев зазначив, що перевірка ще триває, і після її завершення будуть зроблені відповідні висновки. Директор Інституту проблем математичних машин та систем НАН України А. Морозов як розробник «Ради» заявив, що система локальна, не має доступу до Інтернету, тож ніхто зовні не може мати до неї доступу. Керівник управління комп’ютеризованих систем апарату Верховної Ради О. Сидоренко повідомив, що система «Рада» надійно захищена, причому вона має декілька рівнів захисту, про які він не може говорити у відкритий ефір. Після цього голова Держслужби спецзв’язку та захисту інформації Юрій Чеботаренко зазначив, що для створення повноцінної системи захисту інформації потрібно близько шести місяців.

Під час обговорення Р. Зварич («НУ—НС») наголосив, що державна служба захисту інформації є єдиним органом, який може дати висновок щодо захищеності чи незахищеності системи. Проте виступ голови цієї служби свідчить, що система «Рада» сьогодні незахищена. Михайло Сирота (Блок Литвина) висловив думку, що робота системи «Рада» сильно політизується, але якщо й далі йти цим шляхом, то буде поставлено під сумнів голосування за створення коаліції чи за обрання Голови Верховної Ради, бо лічильна комісія також голосувала за допомогою системи «Рада». Юрій Мірошниченко (Партія регіонів) заявив, що всі експерти вказують на відсутність зовнішнього втручання у систему «Рада», а тому фракція Партії регіонів вимагає публічного вибачення за звинувачення, які лунали на адресу фракції, та повідомив, що це і є причиною блокування трибуни Верховної Ради. Петро Симоненко (КПУ) вважає, що «маємо проблеми не з системою «Рада», а з політичною системою у країні». Натомість, О. Турчинов (БЮТ) зазначив, що у протоколі перевірки програмно-технічного комплексу «Рада», підписаного представниками розробника системи, апарату Верховної Ради та Служби безпеки, зазначається, що «технологією функціонування системи «Рада» не передбачено протоколювання на машинному носії даних процесу сканування стану працездатності пультів народних депутатів».

Після обговорення Голова Верховної Ради А. Яценюк запропонував створити робочу групу з представників СБУ, ГПУ, держслужби захисту інформації, розробника, апарату Верховної Ради та представників лічильної комісії парламенту, яка має дати чітку відповідь — чи система «Рада» функціональна.

Насамкінець народні депутати внесли зміни до постанови про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради.

Вечірнє засідання Верховної Ради тривало не більш як 10 хвилин, оскільки погоджувальна рада не завершила роботу над проектом постанови про голів, перших заступників і заступників комітетів Верховної Ради. Як зазначив глава парламенту А. Яценюк, серед неврегульованих питань — керівництво Комітетом Верховної Ради з питань правової політики і судочинства та стосовно розподілу посад секретарів комітетів. Отже, роботу над цією постановою планується завершити до початку ранковoго засідання 14 грудня. Стосовно порядку денного на сьогоднішній день то, за словами А. Яценюка, Верховна Рада планує проголосувати за призначення Ю. Тимошенко на посаду Прем’єр-міністра. Він зазначив, що фракції «НУ—НС» і БЮТ виступають за зміну процедури голосування. Для ухвалення цього процедурного рішення відповідно до Регламенту потрібно 150 голосів. А враховуючи те, що Верховна Рада не ухвалила рішення про створення робочої групи, яка мала б провести тестування системи «Рада», то А. Яценюк правом Голови Верховної Ради доручив апарату провести за участю лічильної комісії поглиблене тестування системи.

На знімку: Олександр Омельченко, Владислав Лук’янов.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.