Сумніваюсь, що, як переконує міністр, наступного року зовнішнє незалежне тестування проведуть повсюдно. Його не буде принаймні в творчих вузах.

Знайома викладач «не для преси» зізналася, що її музичний ВНЗ боротиметься із Болонською системою доти, доки та не відмовиться руйнувати українську музичну школу.

А й справді, уявімо тести з Бетховена чи Бистрякова... Або з вокалу чи техніки гри на фортепіано.

...У Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури майбутні Марчуки на моє запитання про дисципліну відвідувань і кредито-модулі нервово засміялися. «Невже і нас це чекає?» — оговтавшись, запитав хлопець із сережкою у вусі.

Чиновники від культури шукають шляхи входження в Болонський простір, оскільки закон про освіту і зобов’язання України перед Європою ніхто не відміняв. Гадаю, тестувати по скульптурі й топтатись по українській музичній школі не будемо. Як не станемо диктаторськими методами заганяти в Європу медичні, аграрні, інші специфічні вузи.

Та якби тільки від цього боліла голова міністра, який рішуче (та чи завжди переконливо?) вимагає усі «кузні кадрів» переходити на Болонські стандарти. Вистачає внутрішніх проблем, до яких закордон абсолютно байдужий.

Станіслав Ніколаєнко про негаразди відверто говорив на черговій селекторній нараді.

За рік, що минає, як з’ясувалося, не збудовано жодної школи в дев’яти регіонах. Замість 75 закладів до 1 вересня здано в експлуатацію лише 30. Житлові умови поліпшили аж 1272 вчительські родини. На реконструкцію і ремонт гуртожитків для учнів ПТУ і студентів ВНЗ досі не надійшло і копійки.

Ніяк не завершиться комп’ютеризація ЗОШ, пробуксовує державна програма «Шкільний автобус».

Цього року випущено з педвузів 19304 молодих фахівців, працевлаштовано 15610 (найнижчі показники у Сумах, Умані, Дрогобичі). У професійно-технічних закладах бракує 3,5 тисячі майстрів (13,3 відсотка від потреби) і 1,7 тисячі викладачів спецдисциплін (8 відсотків).

Міністр, нарешті, визнав, що забезпечення учнів сьомих класів комплектом підручників — міф. Міністерство нещодавно звернулося до правоохоронців з проханням вжити заходів до керівників п’яти видавництв, які, за даними МОНУ, державні кошти використали не за призначенням, зірвали виконання держзамовлення, а тим часом комерційні тиражі реалізують на ринках. Про це, до речі, гучно кричали освітяни в регіонах ще влітку, але рапорти про стовідсоткове забезпечення семикласників літературою заглушили голоси з місць. І хіба тільки про це?

Як повідомила прес-служба Контрольно-ревізійного управління, в діяльності Міносвіти та підпорядкованих йому інституціях у першому півріччі 2007-го виявлено порушень на 155,3 мільйона гривень (47,3 відсотка від фінансування).

Цифри ревізорів поки що не підтвердили фахівці МОНУ, які перевіряють дані КРУ. Нагадаємо: торік контролери виявили фінансових порушень на 244,8 мільйона гривень. Сам міністр пояснив, що КРУ тоді вважало викинутими на вітер гроші, витрачені на підготовку спеціалістів, які після закінчення вузів працевлаштувалися в комерційних, а не в державних закладах. Куди «здуло» 155 мільйонів цього разу — покаже час. Але тенденція, однак — не шило.