Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 6-й тур. 12 грудня.

Група E. «Барселона» (Іспанія) — «Штутгарт» (Німеччина). 3:1. «Рейнджерс» (Шотландія) — «Ліон» (Франція). 0:3. «Барселона» — 14 очок, «Ліон» — 10, «Рейнджерс» — 7, «Штутгарт» — 3.

Група F. «Рома» (Італія) — «Манчестер Юнайтед» (Англія). 1:1 (Манчині, 71 — Пікує, 34).

«Спортинг» (Португалія, Лісабон) — «Динамо» (Україна, Київ). 3:0. Голи: Полга, 35 (п), Моутінью, 67, Лієдсон, 88.

«Спортинг»: Патрісіу, Абел, Полга, Тонел, Ронні (Велозу, 61), Сілва, Фарнеруд (Вукчевич, 68), Моутінью, Ізмайлов, Пурович (Паєс, 86), Лієдсон. Тренер — Паулу Бенту.

«Динамо»: Луценко, Маркович, Допілка, Гавранчич, Несмачний, Гіоане, Гусєв, Нінкович, Ребров (Белькевич, 80), Бангура (Кравець, 57), Шацьких. Тренер — Олег Лужний.

Арбітр — Стюарт Дугал (Шотландія).

Лісабон. Стадіон Жозе Алваладе. 19 402 глядачі. 9 градусів.

В Н П М О

1.«МЮ» 5 1 0 13—4 16

2.«Рома» 3 2 1 11—6 11

3.«Спортинг» 2 1 3 9—8 7

4.«Динамо» 0 0 6 4—19 0

Група G. ПСВ (Нідерланди) — «Інтер» (Італія). 0:1. «Фенербахче» (Туреччина) — ЦСКА. 3:1. «Інтер» — 15, «Фенербахче» — 11, ПСВ — 7, ЦСКА — 1.

Група H. «Арсенал» (Англія) — «Стяуа» (Румунія). 2:1. «Славія» (Чехія) — «Севілья» (Іспанія). 0:3. «Севілья» — 15, «Арсенал» — 13, «Славія» — 5, «Стяуа» — 1.

«Спортинг» у Лізі чемпіонів перепустку у весну-2008 не здобув. Але в Кубку УЄФА гратиме. І ми, гадаю, від такого б не відмовилися. Так от, найімовірніше, той факт, що біло-зелені вирішили питання з виступом у єврокубках навесні, і вплинув на їхніх прихильників. Тому, гадаю, матч проти киян видався для них другорядним. І, як наслідок, на отих веселкових трибунах було чимало порожніх місць.

А от для «Динамо» мотивацій було чимало. По-перше, треба було будь-що не програти, щоб не встановити сумного рекорду — жодного очка у груповому раунді Ліги чемпіонів. По-друге, в колективі, як відомо, віднедавна з’явився новий тренер. І Юрій Сьомін, котрий ще не став до роботи в клубі, в Москві по телебаченню, можна не сумніватися, уважно переглядав цей матч. Тому кожен мав показати новому наставникові, на що він здатний.

Такі обставини з перших хвилин поєдинку в Лісабоні погнали гостей уперед. Вони досить наполегливо намагалися показати, що налаштувалися серйозно. Особливо непогано кияни захищалися, чіплялися за кожного м’яча. А от в наступальних діях виходило значно гірше, бо їм бракувало останньої точної передачі. Лише раз вивели на ударну позицію Нінковича, але той влучив в оборонця.

Натомість господарі атакували значно гостріше. На 10-й хвилині забити мав Пурович. Але не влучив з кількох метрів. М’яч пролетів поряд зі стійкою воріт. Потім метрів з 25 потужним ударом відзначився Тонел. Трохи вище воріт. Здавалося, неприємності до нас прийшли несподівано. Несмачний необгрунтовано грубо атакував Лієдсона. Можливо, вчинив так із переляку. І Дугал, не вагаючись, призначив пенальті.

Та оця видимість рівної гри була хибною, бо футболісти «Спортинга», як то кажуть, дурня клеїли. І коли чемпіон України починав виявляти активність, не зволікали ставити його на місце. Хоча після перерви українська команда, підкинувши «палива в топку», заходилася атакувати. Здавалося, успіх ось-ось прийде до них, бо динамівці створили кілька гострих ситуацій біля воріт господарів. Та, на жаль, не скористалися жодним. А лісабонці, відбивши атаки киян, тихенько собі, з якоюсь незвичайною легкістю, здійснили каральний рейд. І, розігравши, мов по нотах, нескладну комбінацію, вкотили м’яча у ворота Луценка.

Могли забити втретє господарі на 77-й хвилині, коли Пурович бив по порожніх воротах. На щастя, виручив Несмачний, котрий вибив м’яча з лінії воріт у стрибку. Але «Спортинг» у підсумку домігся свого і забив третього м’яча.

Олег Лужний на прес-конференції не жалів підопічних. І ще раз повторив, що нинішньому «Динамо» не до снаги успішно виступати в Європі. Його рівень відповідає лише чемпіонатові України.

Дещо іншої думки був генеральний директор ФК «Динамо» (Київ) Реваз Чохонелідзе. Він наголосив, що десять основних гравців команди з різних причин не можуть брати участь у матчах. Футболісти, котрі сьогодні грали проти «Спортинга», показали все, що вони можуть. На жаль, можуть вони небагато. Як на мене, помилок, котрі вплинули на результат, припустився арбітр. Він несправедливо призначив пенальті, а другого м’яча нам забили з положення «поза грою». Звісно, що це мало психологічний вплив на наших гравців.

— Але це, так би мовити, деталі. А в цілому це був, мабуть, провальний сезон для динамівців?

— Я так не вважаю. По-перше, ви помиляєтеся, минула лише половина сезону. Попереду більшість матчів другого кола чемпіонату. Ми відстаємо від «Шахтаря» лише на п’ять очок. І докладемо всіх зусиль, щоб надолужити згаяне. Справді, в Лізі чемпіонів ми виступили невдало. Але така гра, на жаль, — поки що наша стеля. Попереду будування нової команди. Перевагу віддаватимемо своїм вихованцям. Коли їм довірятимуть, то вони знатимуть, за що грають.

Лісабон—Київ.

Дякуємо керівництву ФК «Динамо» за допомогу в організації цієї публікації.