Розпочинаються перші консультації голів депутатських фракцій і груп із Президентом України щодо призначення нового силового блоку уряду. Про це повідомив на брифінгу після погоджувальної ради лідер фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв.

— Цього тижня парламент повинен почути прізвища кандидатів на ключові посади в уряді, зокрема, в його силовому блоці — міністра оборони, голови СБУ, — сказав Соболєв. При цьому він наголосив, що швидка реакція всіх органів влади — Верховної Ради, Президента і Кабінету Міністрів — дасть змогу максимально зреагувати на події, які відбуваються на Сході України.
Фракція «Батьківщина», за словами її лідера, виступає за введення воєнного стану в двох областях — Донецькій та Луганській. За словами Сергія Соболєва, це дозволить у максимально короткі терміни використати всі законодавчі обмеження, які, з одного боку, гарантують безпеку, права і свободи громадян, з другого, — дадуть змогу достатньо оперативно реагувати на всі прояви тероризму і прямого втручання з боку Російської Федерації на території України.
У заяві «Батьківщини», яку оприлюднив С. Соболєв, також пропонується зупинити військову співпрацю з Російською Федерацією, включаючи обслуговування техніки та ядерних ракет, та є заклики до країн НАТО та інших держав припинити військову співпрацю з Росією.
Зважаючи на потік вимушених переселенців, тисяч людей, які змушені покидати свої домівки на території, де триває АТО, депутати пропонують створити єдиний координаційний орган при Президентові України, який діятиме із залученням місцевих адміністрацій та органів влади. До парламенту вже внесено відповідний законопроект.
Влітку, в міжсесійний період, фракція пропонує скликати сесію парламенту в разі потреби без попередньої згоди депутатів, за рішенням Голови Верховної Ради, що дасть можливість оперативно відреагувати на події в Україні.
Соболєв також наголосив на потребі розпочати розгляд змін до виборчого закону, які зроблять можливим проведення позачергових парламентських виборів. У парламенті нині зареєстровано чотири законопроекти щодо змін до виборчого закону, імовірно, з вівторка депутати розпочнуть їхній розгляд. Зокрема, пропонується запровадити пропорційну виборчу систему з відкритими партійними списками. «Бо проводити позачергові вибори в умовах сьогоднішньої ситуації на Сході, в умовах тимчасової окупації, коли отримаємо четверту частину округів, які не будуть представлені народними депутатами, це є неприйнятним і це поставить під сумнів легітимність таких виборів», — вважає С. Соболєв. Натомість за нової виборчої системи ті громадяни, які не зможуть проголосувати у себе вдома, зможуть скористатися своїм правом голосу на виборчих дільницях у сусідніх областях.