Оцінку головам дадуть, не чекаючи виборів

У Кіровоградській області здійснюється моніторинг та аналіз діяльності міських голів міст обласного значення, виконання ними передвиборних обіцянок. Ці заходи передбачені проектом програми «Розвиток громадянського суспільства в Україні», що здійснюється Всеукраїнською громадською організацією «Комітет виборців України» та Координатором проектів ОБСЄ в Україні.

Учасники проекту проведуть соціологічне опитування жителів Кіровограда, Знам’янки, Олександрії та Долинської про знання ними програм діючих міських голів та відповідності задекларованих пріоритетів цих програм потребам населення, аналізуватимуться рішення обраних осіб, спрямовані на вирішення соціально-економічних проблем територіальних громад, а про їх результати інформуватимуть громадськість.

Петро МЕЛЬНИК.

Кіно буде. Яке — вирішить Конституційний Суд

Учора Конституційний Суд України розпочав розгляд справи за поданням 60 народних депутатів про офіційне тлумачення положень частини другої статті 14 Закону України «Про кінематографію».

Народні депутати України просять роз’яснити, чи слід розуміти слова закону «Іноземні фільми перед розповсюдженням в Україні в обов’язковому порядку повинні бути дубльовані або озвучені чи субтитровані державною мовою...» у той спосіб, що суб’єкти кінематографії не можуть отримати право на розповсюдження іноземного фільму, якщо цей фільм не дубльований або не озвучений чи не субтитрований українською мовою? Водночас автори подання наголошують на поширенні практики видання державних посвідчень на право розповсюдження і демонстрування іноземних фільмів, які не дубльовані, не озвучені і не субтитровані державною мовою. Необхідність в офіційному тлумаченні обгрунтовується наявністю неоднозначності і невизначеності в розумінні та «сумнівним практичним застосуванням» вказаного положення закону, яке передбачає порядок розповсюдження і демонстрування іноземних фільмів.