Я — завтрашня випускниця середньої школи. Через флагман вітчизняних ЗМІ «Голос України» звертаюсь до урядовців, міністра, керівників ВНЗ з проханням прислухатись до думки одинадцятикласників.

Можливо, керівники звернуть увагу на нас і, якщо не допомагатимуть, то хоча б не ставитимуть палиці в процес навчання, не морочитимуть голови нам і вчителям необгрунтованими ні моральними принципами, ні матеріально-технічними можливостями експериментами.

Боляче, що чиновники від освіти ставлять їх на нас. Жахливі підручники, непосильні програми, неймовірна завантаженість школярів калічать юнь.

Позбавте нас ганебного зовнішнього тестування — цього експерименту над нашими здібностями й інтелектом. У школах не вистачає не тільки викладачів, а навіть підручників (на 30 учнів 10—15 підручників по предметах). Ви, дорослі, боретеся з корупцією у ВНЗ, тим самим розвиваючи корупцію в школах. Думка моїх однокласників і знайомих: зовнішнє тестування — лазівка в темне царство хабарів на всіх рівнях адміністрування і викладання.

Можливо, варто під час співбесіди у приймальних комісіях ВНЗ використовувати досвід фахівців-практиків в тих чи інших сферах діяльності, практиків-психологів і практиків-соціологів? Переконана, вони врятують багатьох випускників від неправильних кроків...

Можливо, приймальним комісіям доцільно працювати у вихідні дні, оскільки заняття у школах закінчуються о 17-й годині, а час роботи комісій — до 17-ї?

Ми, одинадцятикласники, стоїмо на порозі вибору. Допоможіть нам не помилитися.

Олександра ПОСМЕТНА, одинадцятикласниця.

Донецьк.

Від редакції. А тим часом міністр освіти та науки запропонував проводити тестування для школярів, починаючи з четвертого класу. Що скажете ви, шановні читачі, з цього приводу?