З ініціативи голів Миколаївської і Одеської обласних рад Тетяни Демченко і Миколи Скорика в Одесі відбулося засідання координаційних рад з питань місцевого самоврядування. Вони існують у двох регіонах і є дорадчо-погоджувальними організаціями, що діють на громадських засадах.

Як виявилося на засіданні, обидві обласні ради передусім цікавлять земельні правовідносини. Начальник управління з питань природокористування Одеської обласної ради Євген Смоленський, приміром, говорив про збереження родючості ґрунтів. Адже нинішнє земельне законодавство не передбачає правової відповідальності за інтенсивне, без дотримання агротехнічних вимог, ведення сільськогосподарських робіт, що найчастіше призводить до деградації ґрунтів. Не менш гостро стоїть питання про масову зміну призначення сільськогосподарських земель, які найчастіше (особливо в приміських районах) йдуть під забудову елітного житла. Ця тема, до речі, хвилювала і представників багатьох районних рад.

Голова Миколаївської обласної ради говорила про те, що відсутність належних повноважень у місцевого самоврядування в земельній сфері спричинює парадокси.

— Нинішній земельний Кодекс фактично передав право розпоряджатися землями за межами населених пунктів в одні руки — головам райдержадміністрацій, — акцентує увагу Тетяна Демченко.

Вона також порушила питання взаємодії органів місцевого самоврядування з районними державними адміністраціями:

— Це проблема не Миколаївської й Одеської областей, а проблема державна. І якщо ми вважаємо, що територіальні громади повинні працювати над формуванням свого бюджету, а не чекати фінансової подачки зверху, то необхідно йти тільки цим шляхом — шляхом чіткого розмежування повноважень.

Колегу з Миколаївської області підтримав і голова Одеської облради Микола Скорик, який заявив, що:

— Перший етап конституційної реформи породив певне двовладдя в Україні. У результаті страждають люди, комплексний розвиток територій і цілісність влади. З таким дуалізмом настав час розставатися.

Ще одна з тем, яку обговорювали на нараді, виявилася близькою обом регіонам. Йшлося про військові полігони — Широколанівський у Миколаївській області, Тарутинський і Чорноморський — в Одеській. У найближчі десять років тут мають намір проводити утилізацію боєприпасів. На жаль, комерційні фірми, що займаються цими роботами, не дотримуються необхідних вимог. Боєприпаси планують просто підривати, а це може призвести до руйнування житлових будинків, що розташовані поряд. Вибухи відмінити, на жаль, не можна. Але укладені на засіданні координаційних рад «програми соціального партнерства» дозволять сільрадам боротися з наслідками такої утилізації.

З’ясувалося, що між Миколаївською й Одеською областями існує і «земельне непорозуміння». Йдеться про спірну ділянку восьми гектарів землі в районі чорноморського узбережжя. Але депутати двох обласних рад вирішили, що зможуть найближчим часом усунути його.

Друге засідання координаційних рад з питань місцевого самоврядування заплановано провести в Миколаєві в першому кварталі нового року.

Одеська область.