Шість замість чотирьох

«Сьогодні ми маємо чотири класи початкової школи. І це, по-перше, не відповідає встановленій практиці у більшості країн. А, по-друге, особливо в тих селах, де є тільки початкова школа, маємо багато проблем, тому що дитину в 10 років, у ліпшому разі, треба підвозити до школи, розташованої за 7 чи 10 кілометрів від домівки», — сказав президент Академії педагогічних наук України Василь Кремень на черговій прес-конференції.

Він запропонував перевести початкову школу на шість років навчання. Академік НАНУ передбачає, що такий перехід з відповідним розширенням програми дасть змогу психологічно підготувати дитину до нового типу школи. Василь Кремень пропонує також зменшити вагу підручників для учнів молодших класів — вона часто сягає понад сім кілограмів. «Треба деякі підручники зробити у двох частинах. Або відповідним чином побудувати розклад занять, щоб малюкам не доводилося носити таку вагу», — зазначив він.

Цю проблему можна розв’язати й іншим шляхом — забезпечити кожного школяра двома комплектами книжок. «Звісно, для цього потрібні гроші, але ж будемо розумними, тож будемо й багатими», — наголосив академік.

А ще Василь Кремень ініціює введення тестування протягом усього періоду навчання.

«Сьогодні в освіті утверджується зовнішнє незалежне тестування. Це правильний крок. Але потрібно, щоб тестування не обмежувалось лише випускним іспитом, коли дитина вперше зустрічається з таким типом оцінки знань. Тестування слід запровадити впродовж усієї шкільної освіти. Не за підсумками року, а за підсумками кількох тем», — зазначає президент.

Призові — в українців

У Бухаресті (Румунія) у півфінальних змаганнях з програмування взяли участь 52 команди з 30 університетів Південно-Східної Європи. 156 студентів із дев’яти країн виборювали право називатися кращими.

До складу збірної команди України увійшли студенти Львівського національного університету імені Івана Франка, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Вінницького національного технічного університету, Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського, Харківського національного університету радіоелектроніки та Національного технічного університету України «Київський політехнічний університет».

Уперше за вісім років участі в олімпіаді три перші призові місця посіли українці.

Першими були львів’яни, які вибороли право на участь у першості світу навесні 2008 року в Канаді. Другими — вінничани, а третіми — кияни.

Унікальним став загальний результат олімпіади: сім наших команд увійшли в десятку найсильніших Південно-Східного регіону Європи.