Це найбільша втрата за весь період збройного протистояння на Донбасі. Й вона непоправна. У ніч із 13 на 14 червня під час заходження на посадку в аеропорту Луганськ бойовики вогнем із зенітної установки та великокаліберного кулемета влучили у військово-транспортний літак Збройних Сил України 
Іл-76. У ньому перебували десантники 25-ї окремої Дніпропетровської повітрянодесантної бригади, а також техніка, спорядження і продовольство. Загинули всі 49 людей, дев’ять із яких — члени екіпажу. Військовослужбовці летіли в Луганськ, щоб замінити своїх колег, які перебували на території аеропорту вже більше місяця. Згодом стало відомо, що тієї ночі в Луганському аеропорту мали приземлитися три борти. Першому вдалося сісти, другий збили терористи, третій повернувся у вихідну точку — до Мелітополя. У збитому літаку повинні були летіти 200 солдатів і офіцерів, але частина військових поїхали іншим транспортом. Можна сказати, що Бог убезпечив їх від смерті.
Українські військові експерти дійшли висновку, що літак Іл-76 був збитий російський зенітно-ракетним комплексом «Игла-Супер», який на даний момент є одним із найефективніших пристроїв проти літальних апаратів. Ручні зенітки «Игла-Супер» почали робити в 2004 році на Ковровському заводі імені В. Дегтярьова в Росії. На територію України подібне озброєння ніколи не надходило.
Підполковник у відставці Геннадій Шульга вважає, що на сьогодні ця зброя не має аналогів у класі ракетних озброєнь на території СНД. По суті, захисту від такого обладнання не існує.
«Армія Південного Сходу» підтверджує: літак над аеропортом Луганська був збитий, оскільки «порушив наказ Болотова про закритий повітряний простір над Луганськом». До речі, на нараді силовиків з Петром Порошенком усі учасники, крім представників Міноборони, висловилися проти перевезення військових літаками. І Президент у тому числі. Однак військові запевнили, що все буде добре. І помилилися. Із 49 загиблих 9 — члени екіпажу із Запорізької області, два десантники з Донецька, по одному з Херсона, Одеси, Харкова, Луганська, Кіровограда, Львова. Решта 32 людини із Дніпропетровщини.
Президент України Петро Порошенко оголосив неділю 15 червня днем жалоби за загиблими у ході АТО військовими і прикордонниками. «Це велика втрата не тільки для родин загиблих, а й для всієї країни. Україна в скорботі, але ми рішуче продовжуємо боротьбу за мир, — зазначив Порошенко. — Усіх, хто причетний до цинічного терористичного акту такого масштабу, обов’язково буде покарано. Україні потрібен мир. Однак терористи одержать адекватну відповідь». За інформацією прес-служби глави держави, Порошенко дав доручення Кабміну виділити кожній родині загиблих грошову компенсацію в розмірі 610 тисяч гривень.
Щастя, Станиця, Дьякове...
Минулі вихідні були дуже неспокійні. Бої йшли відразу на кількох територіях області. У п’ятницю 13 червня українська армія почала обстріл блокпостів бойовиків у селі Макарове Станично-Луганського району й продовжила свій наступ у суботу. Внаслідок обстрілу Станиці Луганської обрушився пішохідний міст у районі меморіалу на честь князя Ігоря, і конструкції, що впали, перегородили автодорогу «Луганськ—Біловодськ». Рух по новому мосту припинився повністю, хоча сам міст цілий. Однак, незважаючи на появу інформації про те, що українські війська зайняли Станицю Луганську й, зокрема, Макарове, їхню присутність тут аж ніяк не виявлено.
Цього само дня у ході антитерористичної операції українські силовики взяли під свій контроль місто Щастя. Вони розмінували і врятували від підривання два стратегічні мости через річку Сіверський Донець. За підсумками зачищення Щастя, знищено близько 60 автоматників, поранено понад сто бойовиків, інші розсіялися. Як повідомили інформовані джерела, силовикам вдалося взяти велику кількість полонених, серед яких є такий собі «Батя», що є одним із ватажків бойовиків. З-поміж українських військових у ході боїв постраждали п’ятеро людей, двоє дістали тяжке поранення.
Майже дві доби тривав бій між бойовиками й українськими силовиками в районі села Дьякове Антрацитівського району. В результаті сутички загинули близько сотні бойовиків. Про втрати української сторони не повідомляється. Сьогодні терористи намагаються вивезти загиблих і поранених убік Росії. Як повідомляє сайт «Інформаційний спротив», до відправлення в Росію готові понад 80 тіл російських найманців, що загинули в ході 
контрдій сил АТО. «Нині з російської сторони робляться спроби проникнення на територію України з метою евакуації загиблих і поранених. За минулу добу відзначалося проникнення колон автотранспорту за підтримки авіаційної техніки збройних сил Росії на 3—6 кілометрів углиб нашої країни на ділянках держкордону, які контролюються бойовиками», — повідомляє джерело. За словами сільського голови Дьякового Олександра Бондаренка, із майже трьох тисяч населення Дьякового за весь час проведення АТО із села виїхали приблизно сто людей. «В основному в Антрацит і в Ровеньки до родичів», — уточнив він.
Луганськ.