Ранкове засідання 12 грудня

Президент повторно вніс подання в парламент про призначення Юлії Тимошенко главою уряду. Однак у Верховній Раді практично нічого не відбувалося. Майже всі народні депутати зайняли свої місця, але трибуну і місце глави парламенту було заблоковано представниками фракції Партії регіонів.

Як заявив під час брифінгу один із лідерів БЮТ Олександр Турчинов, жодних серйозних пояснень, чому саме блокується трибуна, почуто не було. Зокрема, твердить політик, від коаліції вимагають, аби вона через ЗМІ вибачилася перед фракціями, які становлять меншість, за свою некоректну поведінку. Олександр Турчинов називає це нічим іншим, як «спробою затягнути агонію уряду Януковича».

Він стверджує, що внаслідок позавчорашніх консультацій, які тривали допізна, начебто було досягнуто домовленості. Окрім уже обіцяної посади Першого заступника Голови Верховної Ради, опозиції погодилися віддати контроль над майже всіма комітетами. Отже, вважає бютівець, пропозиції меншості були задоволені в обмін на можливість вибрати демократичний уряд. Однак зранку трибуна все одно виявилася заблокованою.

Водночас представник фракції Партії регіонів Василь Кисельов запевнив, що в сесійній залі відбувається не блокування трибуни, а «забезпечення неухильного виконання Регламенту і законів». Зокрема, Голові Верховної Ради Арсенію Яценюку він закидає молодість і некомпетентність. Представник Партії регіонів вбачає у діях парламентського голови грубі порушення. Це, зокрема, полягає в тому, що він не мав права призначати переголосування кандидатури Прем’єр-міністра (це можливо лише за умови другого подання від Президента). Вбачають опозиціонери недотримання букви закону і в тому, як Арсеній Яценюк оголошує перерви. Якщо такі «вільності» триватимуть, Василь Кисельов погрожує почати збір підписів за усунення Голови Верховної Ради.

Щодо збою в «Раді», то Олександр Турчинов, посилаючись на протокол перевірки, повідомив: «Неможливо знайти зовнішнє втручання в систему». Однак він наголосив: незважаючи на те, що програма вже 10 років обслуговує народних депутатів, вона й досі не сертифікована. З огляду на це, коаліція пропонує наступне голосування за кандидатуру Прем’єр-міністра провести у такий спосіб: Голова Верховної Ради підніматиме кожного народного обранця і той вголос казатиме, підтримує він кандидатуру чи ні.

Продовжити засідання Верховної Ради «НУ—НС» і БЮТ мали намір о 16.00. Цьому передувала вже чергова погоджувальна рада. Однак, запевнив Олександр Турчинов, й без того відомо, що всі 227 депутатів від коаліції готові підтримати Юлію Тимошенко. Тож питання її призначення на посаду Прем’єр-міністра тепер залежить тільки від того, як швидко представники опозиції розблокують трибуну. А ті, зі слів Василя Кисельова, мають намір за дотримання букви закону стояти до останнього.

Протягом дня Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк так і не зайшов до сесійної зали. З повідомлення представника БЮТ Йосипа Вінського стало відомо, що на погоджувальній раді консенсусу так і не досягли. Тому вечірнє засідання не розпочалося. Консультації тривають. Коаліція не проводитиме засідань, доки трибуна блокується, сказав Йосип Вінський. Якщо Партія регіонів займе свої місця в сесійній залі, то, можливо, більшість погодиться на першочерговий розгляд питань про обрання заступників Голови Верховної Ради і формування комітетів. Представник БЮТ не зміг однозначно відповісти на запитання, чи стане Юлія Тимошенко прем’єром до кінця тижня.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.