Конкурс «Представляю владу» ініціювала нещодавно Голопристанська районна рада, кілька каденцій поспіль очолювана Ганною Кобець (на знімку). Секретарі сільських рад проходили своєрідний екзамен — під наглядом авторитетного журі вони демонстрували свою професійну майстерність.

Схожі заходи у районі практикуються дедалі частіше. Це дає змогу людям, переконана голова райради, проявити себе, оцінити свої здібності порівняно з іншими фахівцями. У номінації «Я маю свою думку...» пропонувалося поділитися думками про діяльність сільради, депутатського корпусу, громадських організацій.

Оцінювало журі й обряди, за якими у сільраді беруть шлюб молодята, реєструють новонароджених. Не обійшлося й без конкурсу на кулінарні та творчі здібності. «Міс секретарки» і співали, й танцювали, й власні вірші читали, а ще пригощали журі та вболівальників «фірмовими» стравами: пирогами, варениками, галушками та голубцями.

— Такі конкурси є складовою тієї роботи, яку районна рада веде згідно з угодою про співпрацю з органами місцевого самоврядування, — каже Ганна Кобець. — Адже хоч і є кожна сільрада самостійним органом, непідзвітним і непідконтрольним, потреба в спільній діяльності все ж таки виникає, і райрада виступає в ролі такого собі координатора й організатора: проводить семінари, «круглі столи», конкурси, організовує виїзні засідання комісій, семінари з того чи іншого питання із залученням до обговорення сільських голів та депутатів.

Таким, приміром, був семінар з діяльності пунктів охорони правопорядку. Головне у таких заходах — обмін досвідом, наголошує Ганна Кобець, є змога побачити: а як у них? Семінар провели розширений, обмінялися досвідом із сусідами — Скадовською районною радою. Адже проблеми районів схожі, обом притаманна своєрідна «сезонність» (і Скадовський, і Голопристанський райони влітку приймають курортників). Звісно, й характер правопорушень схожий. Й там і там є проблема із заробітчанами — під час сільськогосподарських робіт їх приїздить сюди чимало.

Оскільки майже у кожному селі з кожними виборами змінюються голови, є потреба організувати навчання і з бюджетних питань, і з земельних — роз’яснити, як залучити додаткові кошти до місцевої казни за рахунок ефективного використання земельних ресурсів. З липня цього року щомісяця проводиться день голови, на яких розглядаються питання використання землі, врегулювання майнових відносин, проходження служби в органах місцевого самоврядування.

Поширюється у районі і досвід роботи громадських організацій. Крім конкурсів на професійну майстерність, які голопристанські депутати запровадили серед сільськогосподарських спеціалістів, у районі не забувають і про творчо-ділові професії. Як приклад — конкурс «Грай, гармонь!», у якому нещодавно переміг мешканець села Збур’ївка Микола Форощук. А Тетяна Устинова, голова ради громадськості при Чулаківській сільраді, виборола перемогу у конкурсі «Успішна жінка».

За підсумками конкурсу на кращу сільську раду переможцями визнано Чулаківську сільраду (голова Віктор Лук’яненко) та Новозбур’ївську (голова Таїсія Самійленко).

Вартий уваги та заслуговує наслідування приклад створення та діяльності в районі громадської ради керівників «Досвід». До неї увійшли депутати-керівники сільгосппідприємств, знані й шановані в районі досвідчені фахівці, ветерани. На засіданнях під керівництвом голови Олександра Черниша, людини з багатим життєвим та управлінським досвідом, рада розглядає питання розвитку району. Показовим є те, що рада має «пересувний» характер — збирається для вирішення найнагальніших проблем територіальної громади села, а головне, що на її засідання запрошують старшокласників місцевих шкіл. Для них влаштовують показові «Уроки на землі».

Фото автора.