Нещодавно херсонці зустрілися з легендою радянського спорту, своєю землячкою Ларисою Латиніною. Дев’ятиразова олімпійська чемпіонка, чиє ім’я занесено до Книги рекордів Гіннесса як володарки найбільшої кількості олімпійських медалей, приїхала з Москви на святкування 10-річчя міжнародної громадської організації «Земляцтво Херсонщини».

Я прожила в Херсоні до 18 років, і всім, що в мене в житті вийшло і відбулося, я зобов’язана цьому місту. Саме тут на моєму шляху зустрілася чудова людина, мій тренер Михайло Панасович Сотниченко, — згадує легендарна спортсменка. — Пам’ятаю це місто, коли в нього ступила ворожа нога, і на нашій улюбленій вулиці Суворова з’явилася шибениця. Але дитинство пов’язане і з іншими, радісними, подіями. З теплотою згадую курені на баштанах, де ми охороняли кавуни від навали ворон, пам’ятаю, як ловили в Дніпрі раки і які були від цього пощипані пальці. На все життя я зберегла любов до раків, а особливо до нашої дніпровської тараньки; ніколи більше такої я не їла, як у дитинстві в Херсоні.

— Газети пишуть, що ви стали заядлою дачницею. Що у вас там росте?

— Усе, що тільки може рости. Коли я була в Херсоні, привезла із собою чотири деревця каштана, щоб нагадували про Київ, про Україну. Два з них, правда, не прийнялися, а два прекрасно ростуть. Саджала і херсонський виноград, але, на жаль, поки що безуспішно, мабуть, потрібні якісь особливо зимостійкі сорти. Cподіваюся, що я їх усе-таки знайду і розведу на дачі. А ще я була в захваті, коли ми поїхали з херсонською подругою на дачу в дніпровських плавнях, на Потьомкінський острів, і там я побачила надзвичайної краси кущ з великими червоними квітами. Це був гібіскус. Звичайно, я взяла з собою відросток. Але він не переніс зими. Обов’язково привезу ще і спробую його на зиму викопати. Квіти я особливо люблю і дуже нудьгую узимку за своїми трояндами та півниками.

На сцені Київського театру оперети, де проходили торжества з нагоди 10-річчя земляцтва, Лариса Семенівна удостоїлась найбільших букетів червоних троянд. Величезний зал стоячи аплодував своїй улюблениці-землячці.

На знімку: дев’ятиразова олімпійська чемпіонка, москвичка з херсонським корінням Лариса Латиніна з головою херсонського земляцтва Андрієм Снігачем (ліворуч) і своїм чоловіком Юрієм Фельдманом.

Фото автора.