Учора розпочав свою роботу «круглий стіл» на тему «Судова реформа в Україні: висновки та перспективи» за участі як української сторони, так і європейських організацій та посольств країн світу.

Нині проведення судової реформи є надзвичайно актуальним питанням. До речі, як зазначив перший заступник голови Верховного Суду України Петро Пилипчук, нещодавно відбувся позачерговий з’їзд суддів, на якому було підтримано ідею дати новий поштовх такій реформі.

Серед причин, які викликають необхідність проведення судової реформи в Україні, було названо наявність недосконалого процесуального законодавства, зокрема, порушення термінів розгляду судових справ. У свою чергу, законодавство, що регулює процедуру відбору та призначення суддів, значною мірою не відповідає європейським стандартам, також законодавство щодо притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності є застарілими. За словами заступника міністра юстиції Інни Ємельянової, на сьогодні система відбору на посаду суддів не витримує жодної критики, кваліфікаційні комісії діють на принципах суб’єктивної оцінки, відсутній конкретний затверджений перелік питань, за якими повинні проходити кандидати, тощо.

Також ще однією із причин є заполітизованість Вищої ради юстиції, що, в свою чергу, призводить до неякісного вирішення питань, зазначив П. Пилипчук. Необхідно провести реформи для зміни статусу Вищої ради юстиції, а також її складу, який формуватиметься лише з суддів-професіоналів.

Водночас також було порушено питання про створення суду присяжних в Україні. Однак, на думку П. Пилипчука, на даному етапі Україна неспроможна забезпечити створення ефективного суду присяжних. Одна з причин — деморалізація суспільства: сьогодні неможливо підібрати гідних людей, які зможуть судити інших.

А отже, необхідно здійснити заходи інформаційного та законодавчого характеру, такі, як проведення правової експертизи законів, забезпечення суддів інформаційно-технічним обладнанням та навчання персоналу суддів.

На сьогодні заплановано виступ голови Національної комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права, народного депутата України Миколи Онищука, заступника голови Вищої ради юстиції України Миколи Шелеста та багатьох інших.