Ранкове засідання 11 грудня

225 голосів «за» висвітило електронне табло у Верховній Раді під час голосування парламентської постанови про призначення Юлії Тимошенко Прем’єр-міністром України. Для схвалення рішення не вистачило лише одного голосу. Фракції Партії регіонів, КПУ та Блоку Литвина у повному складі участі в голосуванні не брали. За Ю. Тимошенко проголосували 155 депутатів із фракції БЮТ та 70 — із «НУ—НС». Після першого безрезультативного голосування Олександр Турчинов (БЮТ) та Микола Катеринчук («НУ—НС») заявили, що в народного депутата Олександра Омельченка («НУ—НС») не спрацювала картка. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк поставив питання про призначення прем’єра на повторне голосування, але на табло знову висвітилося лише 225 «за».

Зранку пленарне засідання ніяк не могло розпочатися — у сесійній залі чекали Президента України, оголошували перерви — тривали консультації стосовно формування нового уряду. О 12.35 до парламенту прибув Віктор Ющенко. Глава парламенту Арсеній Яценюк повідомив, що напередодні на погоджувальній раді лідерів депутатських фракцій одностайно було прийнято рішення змінити послідовність розгляду питань на засіданні Верховної Ради. З огляду на те, що 11 грудня минає п’ятиденний термін, відведений парламенту на розгляд подання щодо призначення Прем’єра-міністра, було вирішено розпочати пленарне засідання з формування уряду. За включення до порядку денного питання про формування нового українського уряду проголосувало 246 депутатів — не лише із фракцій БЮТ та «НУ—НС», а також і з Блоку Литвина.

Виступаючи з парламентської трибуни, Президент Віктор Ющенко заявив, що оновлений склад Верховної Ради є спільною перемогою і свідчить про те, що з широкомасштабної парламентської кризи ми вийшли у мирний і правовий спосіб. Глава держави наголосив, що досягнення політичної стабільності та вихід із кризи є питанням номер один. І кожна політична сила, незалежно від того, під яким прапором вона виступає, має зрозуміти, що нестабільність і криза — це гальмо політичного, економічного та соціального розвитку держави. В. Ющенко закликав поставити понад усе національні пріоритети: «Стабільність в український парламент принесе не розподіл парламентських комітетів, місць у президії Верховної Ради, посади міністрів, а політика, яка ставить за мету реалізацію ключових національних пріоритетів». Президент привітав створення демократичної коаліції, запевнив, що був і завжди залишатиметься союзником українського парламенту, і висловив сподівання, що він продемонструє ефективну роботу, яка дозволить відродити авторитет єдиного законодавчого органу держави. В. Ющенко також повідомив, що вносить подання стосовно призначення міністром оборони Юрія Єханурова, а міністром закордонних справ — Володимира Огризка.

У своїй промові як кандидат на посаду прем’єра Юлія Тимошенко заявила, що головним пріоритетом для нового уряду має стати втілення у життя кожного зобов’язання, яке було дано перед людьми під час виборів. А головним завданням для нового уряду та спільної команди має стати проведення глибинних, професійних, чітких перетворень у кожній сфері життя — від конституційної до податкової та пенсійної реформ. Ще одним пріоритетом для нового уряду Ю. Тимошенко визначила «проведення інвентаризації» — у яких сферах державного управління і суспільного життя процвітає хаос, лобізм і корупція, закрити всі «брудні діри» і продемонструвати це світові. А розпочати очищення української влади Ю. Тимошенко запропонувала з прийняття законопроекту про опозицію. Окрім цього, лідерка БЮТ запропонувала надати надзвичайно високі права Рахунковій палаті та можливість опозиції призначити голову Рахункової палати, а також створити у парламенті спеціальні контрольні комітети, які відстежуватимуть роботу уряду та виконання взятих зобов’язань і ухвалених програм.

Під час обговорення кандидатури Ю. Тимошенко часто лунали спортивні терміни та порівняння з грою у футбол. Зокрема, сама претендент на посаду Прем’єра наголосила: «Я б хотіла, щоб у парламенті народилася національна збірна України, і ми зробили Україну потужною державою». При цьому Ю. Тимошенко зауважила, що парламент не повинен ділитися на «прозахідну» чи «просхідну» частини, адже, коли йдеться про національні інтереси, влада і опозиція мають бути єдиними.

Під час відповідей на запитання народних депутатів кандидат на прем’єрське крісло, зокрема, заявила про потребу реформи місцевого самоврядування — за словами Ю. Тимошенко, місцеві самоврядні органи мають отримати реальну владу через створення виконавчих структур, а територіальні громади повинні мати реальні права на проведення місцевих референдумів. А у виборчій системі, на її думку, варто закріпити депутатів за конкретними округами, щоб депутат отримував місце у партійному списку відповідно до підтримки громадян. Ю. Тимошенко також виступила за тимчасове продовження мораторію на продаж землі.

Під час виступів від фракцій В’ячеслав Кириленко («НУ—НС») наголосив, що новий уряд має стати урядом економічних і соціальних реформ — на часі податкова реформа, новий Бюджетний кодекс і реформа самоврядування. А об’єднати країну, за його словами, можна не механічним поєднанням політичних сил, а спільною роботою. Володимир Філенко (БЮТ) визнав, що перед новим урядом стоїть величезне коло проблем. Але цей уряд не прагнутиме перемагати парламентську опозицію і забивати їй голи: «Ми хочемо перемогти існуючі проблеми у державі». Сергій Гриневецький (Блок Литвина) звернув увагу на те, що кожен новий уряд запевняє, начебто він буде кращим за попередників, але розподіл посад знову відбувається не за професійним, а за квотним принципом. Тож ліквідацію корупції, на думку депутата, треба розпочинати з відмови від квотного принципу формування уряду. У свою чергу, Алла Александровська (КПУ) звинуватила кандидатку на прем’єрство у роздаванні обіцянок, виконати які майже нереально, і додала, що фракція комуністів не підтримає кандидатуру Ю. Тимошенко, бо не має впевненості, що вона зможе забезпечити постачання газу в Україну за прийнятними цінами і без посередників, оскільки у високих цінах на газ зацікавлена сама Юлія Володимирівна та люди, близькі до Президента. Від Партії регіонів участь в обговоренні не взяв ніхто. Після двох безрезультативних спроб голосування за призначення Прем’єр-міністра було оголошено чергову перерву для консультацій.

Зранку парламентарії вітали із днем народження своїх колег — Геннадія Москаля та Миколу Томенка.

Опісля з’явилася інформація, що відбулося втручання в систему голосування «Рада», через що не змогли проголосувати ще декілька депутатів. Також з’ясувалося, що повторне голосування було не за призначення прем’єра, а за повернення до розгляду цього питання — через шум і блокування трибуни в цьому не змогли розібратися багато депутатів. Представники Партії регіонів продовжували блокувати парламентську трибуну і не допустили Арсенія Яценюка до його місця в президії. Без мікрофона Голова Верховної Ради повідомив, що тривають консультації політичних сил, має відбутися зустріч лідерів політичних сил із Президентом, і закрив ранкове пленарне засідання орієнтовно до 17-ї години. Під час блокування парламентської трибуни депутати-регіонали також поклали на стіл головуючого роздруківку одного з інтерв’ю Арсенія Яценюка, в якому він заявляв: якщо Юлію Тимошенко не буде обрано Прем’єр-міністром, його моральним зобов’язанням буде відмовитися від посади глави парламенту. А натомість з боку коаліції пролунали заяви про намір звернутися до Генеральної прокуратури стосовно втручання в роботу парламентської системи голосування.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.