Модельєр Юрій Варивода вдягається всупереч порадам модних журналів

Український дизайнер Юрій Варивода черпає натхнення для створення своїх колекцій не в закордонних поїздках, а в рідному селі на Сумщині. Економіст за освітою, модельєр вважає, що саме природа рідного краю прищепила йому почуття прекрасного.

Дизайнерською справою Юрій захопився років у десять. Тоді допомагав підбирати й комбінувати вбрання своїй сестрі-близнючці Каті. А от на професіональний подіум зі своєю колекцією одягу Варивода вийшов у 2000 році і виграв конкурс «Сезони моди — погляд у майбутнє». Після чого пішла робота над колекціями для участі в інших показах і українському Тижні моди.

— Хороший дизайнер — це не та людина, яка завдяки одній колекції стала знаменитою, а професіонал, який працює не один рік, створює велику кількість різнопланових колекцій. Він володіє інформацією і стежить за світовими тенденціями, — каже Юрій.

Рік, що минає, запам’ятається модельєрові перемогою в конкурсі круїзних колекцій «10x10». Крім гардеробу для літньої відпустки, Юрій розробив дизайн нового корпусу ноутбука. Настільки вдало, що одержав у подарунок ультрасучасний ноутбук «Intel Centrino». Тепер за допомогою спеціального планшета Варивода малює ескізи майбутніх модних шедеврів просто в комп’ютері. Каже, що опанував тривимірну графіку і тепер може займатися навіть декором інтер’єру. Можливо, у новому році Юрій займеться кутюром для оселі. Ну, а поки що майстер модного одягу радить зустріти рік Миші в чому-небудь яскравому — жовтому або жовтогарячому, але при цьому затишному і практичному. Сам Варивода вдягається врозріз із усіма правилами, прописаними в модних журналах...

Другий після Каменяра

Богдана Лепкого в Західній Україні вважають «другим після Івана Франка». У доробку поета, прозаїка, драматурга, перекладача більш як 80 книг. Народною стала пісня на його слова «Чуєш, брате мій...» (музику написав брат Богдана Левко). Дослідники досі знаходять його неопубліковані твори. Деякі з них побачили світ напередодні 135-річчя письменника, яке святкують нині на Тернопільщині. Особливо урочисто в Бережанах, де Б. Лепкий навчався в гімназії, потім учителював. Тут створено його музей. Ще десять років тому було оголошено конкурс екслібрисів, у якому взяли участь художники з восьми областей України. З різних причин твори переможців конкурсу тоді не видали, тепер вони вийшли окремою книгою. В області засновано премію ім. Б. Лепкого, літературно-просвітницьке товариство його імені.

Любов ЛЕВИЦЬКА.