Споживання молока в нашій країні ще більше скоротиться. Такі невтішні для споживачів прогнози пролунали в Києві під час ІV Всеукраїнської конференції з міжнародною участю «Молочний світ-2007», організованої «Держзовнішінформом» та консалтинговою компанією «Аграріка».

Очікується, нинішнього року виробництво необхідного у раціоні, особливо для дітей та людей похилого віку, продукту скоротиться приблизно на мільйон тонн. Якщо прогнози справдяться, це тягне за собою зменшення його споживання на 8 відсотків. Отже, у 2007-му кожен українець вип’є 218 кг молока (торік було 235 кг за медично обгрунтованої норми 380 кг). Але це станеться за умови збереження обсягів експорту на минулорічному рівні. Зрозуміло, якщо молоко від вітчизняних корів реалізуватимуть за кордон активніше — а передумови до цього є, — цей показник ще зменшиться. Такий факт свідчить не лише про зміни у структурі споживання населення, а й низький рівень доходів основних покупців молочної продукції. Тобто поволі «з’їжджаємо» до 2000-го, коли середній рівень споживання становив 199 кг у перерахунку на молоко та молокопродукти.

Інформація Держкомстату свідчить: виробництво молока в Україні у жовтні порівняно з попереднім місяцем скоротилося на 10,1 відсотка. З початку року в усіх категоріях господарств надоїли 997,2 тисячі тонн. Водночас зменшення обсягів продукування відбувалося і в господарствах населення — до 840,2 тисячі тонн, і в сільгосппідприємствах — до 157 тисяч. Прогнозують, тенденція ця зберігатиметься й надалі. Очікується, за нинішній рік валове виробництво молока в нашій державі сягне близько 12,3 мільйона тонн проти майже 13,3 мільйона тонн торік.

Хоч як дивно, незважаючи на те, що майже 84 відсотки молока видоєно на дядьківських подвір’ях, через високі закупівельні ціни у раціоні сільських жителів його стає дедалі менше. Власники корів намагаються скористатися вигідними для себе цінами і здати молоко на переробку чи реалізувати на ринку. Адже у райцентрах центральних областей країни трилітровка молока йде за 8—9 гривень, кілограм кисломолочного сиру — 16—18 гривень; у Києві на базарі за таку саму трилітровку просять 15 гривень, за кілограм сиру — 25 гривень.

На тлі таких тенденцій непереконливим є озвучений на конференції прогноз аграрного міністерства, що до 2015 року виробництво молока в Україні зросте до 20 мільйонів тонн. Чи не основним стимулом до розвитку молочного тваринництва визнається бюджетна підтримка. Зацікавленість у бюджетних грошах аграрних чиновників зрозуміла. Адже не секрет, що кошти ці підтримують не лише галузь, а й тих, хто фінансування розподіляє. «Контрольні цифри» надоїв і молочного валу на 2008 рік чиновники воліють не називати — про вражаючі майбутні досягнення говорити приємніше.

Виступи іноземних учасників конференції стосовно майбутнього вітчизняної галузі були не такими обнадійливими. Президент Світової молочної федерації Джим Бегг, аналізуючи тенденції світового ринку молокопродукції, закликав до прогнозів ставитися обережно. А щоб працювати ефективно, потрібно більше землі, більше пасовищ (а не бюджетних грошей. — Авт.). Тоді й перспектива на цьому ринку є і для України. Адже, за словами експерта, пропозиція з багатьох причин відставатиме від попиту. Варто очікувати повільного зниження обсягів виробництва молока, хоча щороку на 30—40 мільйонів тонн зростатиме попит на нього.

Звісно, ця світова тенденція не омине Україну. Вже нині відчувається зацікавленість українськими молокопродуктами з боку сусідньої Росії. Після тривалої перерви фахівці Россільгоспнагляду провели інспекцію низки наших молокопереробних підприємств щодо можливості поставок продукції до РФ. Де, до речі, щорічне споживання молокопродуктів в перерахунку на молоко за останні роки помітно зросло і становить 270 літрів на людину. Наші північні сусіди в перспективі збираються повернутися до радянського рівня в 370 літрів.

Тому, швидше за все, молочне джерельце, яке тече з України за кордон, перетвориться на велику річку, що призведе до зростання внутрішніх цін і, відповідно, до зменшення його споживання у нас. Але українських виробників молокопродуктів, які нібито у гонитві за «довгим» російським «рублем» готові лишити українців на молочній мілині, у непатріотичності звинуватити важко. По-перше, у переліку проінспектованих підприємств більшість належить іноземним власникам. По-друге, і це головне, через низьку платоспроможність нашим співвітчизникам молокопродукція дедалі частіше стає не по кишені. Якщо в Росії при подвоєнні цін на молокопродукцію обсяги її продажу не скоротилися, навпаки, цього року очікується зростання споживання, то в Україні різке подорожчання в останні місяці викликало у окремих підприємств зменшення реалізації товарів на вітчизняному ринку на 30—40 відсотків. Саме через підвищення цін та зменшення обсягів збуту в Україні на складах підприємств лежать нереалізованими понад 17 тисяч тонн твердих сирів, 9,6 тисячі тонн вершкового масла, 11 тисяч тонн сухого молока.