Як ми вже повідомляли, з харківського слідчого ізолятора вчинив зухвалу втечу небезпечний рецидивіст, який скоїв тяжкі злочини з особливою жорстокістю й звинувачується відразу за кількома статтями Кримінального кодексу.

Це вже не перша втеча за останній час із найбільшого спецзакладу в Україні. Раніше така удача супроводжувала злочинців хіба що раз на 100 років. Останній випадок став надбанням ЗМІ і спричинив великий громадський резонанс, тому місцева влада більше не бажала покривати тюремні неподобства. Питання не тільки в тому, що з в’язниць тікають ув’язнені і там нерідко виникають бунти, а й в тому, що ув’язнені мають можливість одержувати і зберігати серед особистих речей заборонені предмети аж до холодної зброї. Саме використання зеками всіляких колючо-ріжучих предметів у харківських зонах в останні роки стало причиною кількох гучних скандалів, які згодом спустили на гальмах. Із застосуванням холодної зброї й було скоєно останню втечу.

Влада вперше відкрито заговорила про наші в’язниці, де щорічно гинуть десятки людей не так від хвороб, як від насильства і жорстокості тюремного режиму. І хоч як парадоксально, ніхто за це не несе відповідальності. Обласна держадміністрація офіційно заявила, що клопотатиме перед Департаментом виконання покарань України про необхідність кадрових змін як у харківському СІЗО, так і в обласному УВПі.

Рецидивіста Олександра Замазія, котрий втік із СІЗО, досі не впіймали. Злочинець, як ми повідомляли, скористався заточкою, напав на охоронця, перебрався через огорожу і ... тільки його й бачили. Співробітники СІЗО перешкодити йому не змогли. Кажуть, не стріляли тому, що боялися влучити в людей. Рецидивіст переліз через огорожу біля КПП, де приймають передачі і завжди велелюдно.

За фактом службової недбалості прокуратурою області порушено кримінальну справу, співробітникам СІЗО загрожує штраф або обмеження волі терміном до трьох років. Утеча Замазія стала уже другою за останні півтора року за нинішного начальства. З’явилися і нові подробиці життя зеків за ґратами. Тільки в жовтні начальник облуправління Департаменту виконання покарань Олександр Кизим, розповідаючи про проблеми у харківських в’язницях, доповідав, що ситуація змінюється на краще: зменшується кількість хворих на туберкульоз, знижується смертність. Називалися цифри: сім осіб, які перебували під слідством, померли за цей рік, а всього померлих ув’язнених за останні кілька років — менше тридцяти.

Однак на обласній координаційній раді заступник голови облдержадміністрації з правових питань Сергій Стороженко озвучив іншу статистику: тільки цього року від черепно-мозкових травм у СІЗО померло шість осіб. «І ніхто мене ніколи не переконає в тому, що ті люди, котрі померли від черепно-мозкових травм, дістали травми в результаті випадкового падіння з ліжка другого ярусу», — зробив висновок він. Голова облдержадміністрації Арсен Аваков ще категоричніший: кожна смерть у СІЗО, що настала від черепно-мозкової травми чи будь-якої іншої травми, повинна бути еквівалентна відставці керівника СІЗО.

За неофіційною інформацією, рішення про зміну керівництва в слідчому ізоляторі уже прийнято. Його начальника, мовляв, переведено на нижчу посаду. Однак ні в обласному управлінні Департаменту виконання покарань, ні в облдержадміністрації поки що ніхто офіційно цю інформацію не підтвердив. Стосовно того, що міліція нібито вийшла на слід небезпечного злочинця, то йдеться тільки про те, що його нібито впізнали в метро. У міліції відразу організували операцію з перехоплення і піймання втікача.

P. S. Через кілька днів після втечі Олександра Замазія харківська міліція розповсюдила заяву, що вийшла на слід злочинця. Через три тижні після втечі ніяких нових повідомлень про місце перебування особливо небезпечного злочинця немає. Тим часом, як з’ясовується, раніше судимий 34-літній О. В. Замазій — уродженець міста Магдебург (Німеччина). Син підполковника Радянської армії й у минулому сам бойовий офіцер. З достовірних джерел відомо також, що ця людина володіє багатьма талантами. А якщо їх помножити ще й на військовий досвід, почуття самозбереження, чималі гроші, які, подейкують, у нього водяться, і на те, що в міліцейських лавах з кожним роком дедалі менше професіоналів, то неважко здогадатись, що його спіймання може бути лише випадковим.