День Львівського національного університету імені Івана Франка — це майже два тижні прозорого й відкритого для найширших кіл громадськості своєрідного «самотестування». Нещодавно відбулася чергова презентація зробленого в одному з найдавніших навчальних закладів Європи.

Для кожного першокурсника входження у Франкову родину розпочинається із вивчення історії університету. Отже, Львівську єзуїтську колегію було засновано 1608 року, а 1661 року польський король Ян Казимир підписав привілей, який надав цьому навчальному закладу «гідність академії і титул університету». Минали століття, та незмінними були і залишаються інтелектуальні й духовні твердині, що їх залишали по собі видатні українці. Це — «Руська трійця»: Маркіян Шашкевич, Яків Головацький, Іван Вагилевич. Протягом двадцяти років (1894—1914) тут працював видатний учений, президент Української народної республіки Михайло Грушевський. У 20—30-х роках ХХ ст. в історію світової науки увійшла Львівська математична школа С. Банаха...

На фронтоні головного корпусу університету є напис латиною: «Patrіae Decorі Cіvіbus Educandіs» («Освічені громадяни — окраса Батьківщини»). Тобто навчання у національному університеті — це щось вище, аніж здобуття обраного фаху. Звертаючись до цьогорічних першокурсників, ректор — професор, Герой України Іван Вакарчук наголосив: «Студенти і викладачі нашого університету у відповідальні моменти новітнього державотворчого поступу власною активною участю подавали приклад найвищого патріотичного чину та нескореності національного духу. Впевнений, що вашою життєвою потребою стане розвиток демократії, утвердження академічних принципів, інтелектуального й духовного збагачення нації. Університет, овіяний славою випускників попередніх століть, і сьогодні гордий за інтелектуальну еліту, яка займає гідні позиції в українському суспільстві».

Власне, усі реформотворчі ініціативи університету та його ректора спрямовані на системне вирощування «елітних зерен». Цей вуз не раз був випробувальним майданчиком нових програм, які згодом ставали загальнонаціональним надбанням. До прикладу, саме тут 13 років тому запровадили вступні іспити у формі тестування. А вже наступного року тестування буде обов’язковим для всіх вузів. Ініціативи університету, що стосуються різних сфер суспільного буття (не лише освіти й науки), не раз ставали предметом розгляду на урядовому рівні, у парламенті. Нині обговорюється програма співпраці університету з містом, що особливо актуально у контексті «Євро-2012». Нещодавно в університетських стінах проводилися численні зустрічі й презентації Міжнародного VІІ інвестиційного ярмарку.

Гордістю університету є програма «Обдаровані діти села». Завдяки цілеспрямованій роботі викладачів у «глибинці» сільські діти, котрі зазвичай не отримують достатньої підготовки, мають реальний шанс здобути вищу освіту. Нині, як повідомив на прес-конференції ректор, серед студентів — 40 відсотків випускників сільських шкіл. На часі — надання університету автономії в певних рішеннях для підвищення якості навчання. Цю ініціативу Івана Вакарчука та деяких колег-ректорів уже вивчають «нагорі». Львівський університет міг би стати експериментальним майданчиком для відпрацювання такої моделі ВНЗ. Мета цієї та інших ініціатив — прозора: лише освічені люди можуть витворити громадянське суспільство...

Львів.

Фото Володимира ПЕСЛЯКА (Укрінформ).