У Керелівці, біля Шевченкової хати, уквітчаної мальвами, звучала дивної краси пісня. Мов ріка, вона тихо плинула у зелених берегах, нуртувала сріблом у темному вирі, веселкою сміялася у стрімкому водограї. Три вродливі бандуристки співали «Садок вишневий» на батьківщині Тараса. Заворожено слухали відвідувачі музею Кобзаря три сильні, чарівні голоси, що злилися в одне суцвіття.

Такі враження залишила перша зустріч з тріо бандуристок Черкаської облфілармонії, випускницями Київської консерваторії, вихованками легендарного Сергія Баштана — Лідією Зайнчківською, Людмилою Ларіковою та Ольгою Калиною.

Згодом тих зустрічей буде багато. Однак перше знайомство у Керелівці-Шевченковому запам’яталось особливо. Бо відразу переконало: на співочому полі українського мистецтва почала цвісти досі небачена, прекрасна квітка, ім’я якої — «Вербена». Назва, придумана дівчатами для колективу, на диво вдала. Легенда про магічну гілочку вербени, що зцілює рани серця, стала співзвучною чудодійній силі їх мистецтва.

Творчий профіль молодого тріо окреслився виразно і гармонійно — лірико-колоратурне сопрано Ларікової, драматичне Зайнчківської та мецо-сопрано Калини утворювали яскраве за акордовою пластикою звучання. Перша концертна програма «Із трьох криниць» позначена пошуком, прагненням осягнути фольклорну спадщину. Старовинні народні пісні Черкащини, Кіровоградщини та Полтавщини, які записали у своїх родинах Люда, Ліда та Оля, відкрили золоту сторінку їх мистецької біографії. А пісня «Чорноморець, матінко», відтворена у варіантах трьох областей, поповнила скарбницю народного мелосу.

Популяризуючи глибинне народне мистецтво, «Вербена» багато гастролює по Україні і зарубіжжю. До концертних програм «Звучи, рідна мово», «Не вмирає душа наша» ввійшли народні та авторські пісні, зокрема, знамениті «Два кольори», «Чорнобривці», «Пісня про рушник».

У 1993 році на І міжнародному конкурсі бандуристів імені Гната Хоткевича черкаське тріо бандуристок виборює першу премію. Ця перемога ставить «Вербену» в число провідних творчих колективів України. Цього само року Лідія Зайнчківська, Людмила Ларікова та Ольга Калина стали заслуженими артистками України.

Успіх і визнання окрилюють їх. У репертуарі з’являються кращі українські естрадні пісні, що у поєднанні з бандурою звучать яскраво і свіжо. Й сама бандура модернізується. Замість чорного дека у руках дівчат переливається сніжно-білий перламутр. Крім чудових стилізованих народних костюмів, вони вбираються у вишукані, напрочуд гарні сукні, що по-новому підкреслюють їх вроду.

Слово «вперше» постійно супроводжує дерзновенний творчий колектив. Зайнчківська, Ларікова та Калина, тепер уже народні артистки, вперше в історії бандури заспівали в супроводі духового та симфонічного оркестрів. Їм акомпанував Національний оркестр народних інструментів. Підсилені оркестром голоси «Вербени» зазвучали новими барвами і відтінками. Ці виступи у столиці України мали надзвичайний успіх.

Про них знято не один музичний фільм: «Літо зоряне», «Де ти, пташино?» (Черкаська обласна державна телерадіокомпанія), «Якось у «Проліску», «Пісенне намисто» (НТКУ). Наші засоби масової інформації завжди з щирим пієтетом відгукувалися на виступи «чаклунок з білими бандурами».

Вони дали понад три тисячі концертів, побували у 20 країнах світу. «Мабуть, жоден політик не зробив і не зробить стільки в представленні України, для її пізнання, розуміння і духовної єдності з багатьма народами, як це зробили ці три чарівна жінки. Україну пізнають через музику бандур, красу і милозвучність пісенного слова», — захоплено писала про гастролі «Вербени» у США газета «Ньютон ньюс».

Сьогодні Лідія Зайнчківська, Людмила Ларікова та Ольга Калина у розквіті творчих сил. Артистки сповнені нових ідей і задумів. «Вербена», витончена квітка, дарує шанувальникам пісенного мистецтва щасливі миті спілкування з прекрасним. Для тих, хто співає і кохається у народному мелосі, уславлене тріо підготувало збірник нот своїх пісень «Пісенний дивоцвіт «Вербени». Хай же летять жар-птицями мелодії трьох чарівниць. Хай линуть над Дніпром і Карпатами, Донбасом і Галичиною, Таврією і Поділлям й сповнюють душу любов’ю до батьківської землі, до рідного солов’їного слова, до матері-України.

Черкаська область.

На знімку: тріо бандуристок «Вербена» — Лідія Зайнчківська, Людмила Ларікова та Ольга Калина.

Фото автора.