Олена Лукаш (Партія регіонів):

— У сесійній залі нічого особливого не відбулося. Питання про призначення Прем’єр-міністра України не набрало результативної кількості. Тепер коаліція де-факто не існує, де-юре вона ще на папері є. Тому має ще раз звернутися до Президента, а він, у свою чергу, визначиться із поданням щодо нової кандидатури Прем’єр-міністра. Чому так сталося? Це запитання до БЮТ чи «НУ—НС». Я взагалі не розумію, яким чином далі працюватиме вуж із їжаком. Адже коаліція, сама по собі «рихла», така, що роздирається протиріччями «Нашої України» і схожого на тоталітарну секту БЮТ з перевагою в два голоси під час другого голосування без контролю здобула поразку.

Микола Тимошенко (КПУ):

— У нас є хороше українське прислів’я: «На дві булави три гетьмани». Мені здається, все, що відбулося в сесійному залі, свідчить, що у тій так званій демократичній коаліції ладу немає. Я думаю, що свою роль зіграли ті кадрові призначення, які нам напередодні роздали (на посаду віце-прем’єрів та міністрів). Можливо, це одна з причин розбрату в більшості. Адже факт, що у залі були всі 227 її представників. На мою думку, це сильний удар по коаліції. Але Президент має право на черговому засіданні (по Регламенту на цьому вже голосувати не можна) ще раз запропонувати кандидатуру Юлії Тимошенко. Хоча те, що нині сталося, — серйозний дзвінок.

Ігор Гринів (БЮТ):

— Що стосується першого голосування, коли дві картки не спрацювали, це питання технічне. І формально, раніше, у Верховній Раді, коли депутати наполягали, що картка не спрацювала, завжди переголосовувалося. Була спроба переголосувати, але тут вже втрутилася фізична сила, і грубість депутата Владислава Лук’янова, який вирвав під час голосування у Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка картку, і це призвело до нерезультативного голосування. Насправді, на другому голосуванні було 226 голосів, але через хуліганську дію воно не пройшло. За будь-якої ситуації, в тому числі й такої, достатньо просто вийти. Треба лише заспокоїтися і йти далі за процедурою.

Микола Рудченко (Блок Литвина):

— Я вважаю, що нинішнє голосування стало наслідком неправильно обраної стратегії з самого початку. Не можна ділити народ на Схід і Захід. Потрібно було зробити широку коаліцію, аби заспокоїти суспільство, яке після сьогоднішнього голосування буде ще більше розколене. Вірю, що Президент, будучи в парламенті, зробить висновок, що коаліція в 227 голосів — це не коаліція. Так звана меншість, нині представляє більшу частину України. Тому треба знову сідати за стіл переговорів, радитися, кого висувати на Голову Верховної Ради (а це відоме ім’я на всю країну — В. Литвин). Більш широка коаліція візьме на себе відповідальність за всю Україну. Нинішнє призначення уряду нагадало мені 2004 рік — поспіх, нічні домовленості... На посади міністрів були запропоновані абсолютно невідомі люди. Схоже, кадрова політика в нашій державі дуже кульгає. Якби в запропонованому уряді були професіонали, можливо, його б підтримав і блок Литвина.

Іван Сподаренко «НУ—НС»:

Те, що нині сталося, в жодному разі не свідчить про розкол в коаліції. А що саме відбулося у залі — треба дослідити, бо мені сказали, що одну картку просто витягли. Це ненормальне явище. Я думаю, що Президент ще раз подасть кандидатуру Юлії Тимошенко, буде переголосування і все буде нормально.

Надія СМІЯН.

Коаліціянти гукають на допомогу Генпрокуратуру та СБУ

Під час перерви відбувся брифінг коаліції — Юлії Тимошенко, В’ячеслава Кириленка і Юрія Луценка, котрі заявили, що вони вже звернулися до Генеральної прокуратури і СБУ з проханням з’ясувати обставини втручання в роботу електронної системи для голосування «Рада». За словами Ю. Луценка, під час голосування за призначення Ю. Тимошенко Прем’єр-міністром систему «Рада» начебто було запрограмовано так, щоб вона висвітлювала результат не більш як 225 голосів. Зокрема, стверджував Юрій Луценко, депутат Олександр Омельченко на його очах натискав кнопку «за», а система показувала, що він не брав участі в голосуванні. Лідери коаліції не виключили, що після консультацій Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка з Президентом може відбутися або повторне голосування за призначення Ю. Тимошенко прем’єром (але вже не через систему «Рада», а іншим способом), або Президент внесе повторне подання.

Юліана ШЕВЧУК.