Укотре Господарський суд Львівської області переніс слухання позову української компанії «ВЕЕМ-Будсервіс» до Генерального консульства Польщі у Львові. Хочуть призначити ще одну будівельну експертизу.
Розгляд справи про будівництво польського консульства у Львові затягнувся на чотири роки. Конфлікт почався в 2010 році, коли будівля була на 95 відсотків готова до здачі в експлуатацію.
Резиденція консульства — унікальний об’єкт. Стелі високі — до чотирьох метрів. Дороге внутрішнє і зовнішнє оздоблення. Зарубіжна сантехніка і вентиляційні системи. Замовник часто вносив зміни у проект, що призвело до подорожчання будівлі.
Як заявили у суді представники компанії, у них виникли розходження із замовником в оцінці вартості будівництва. Унаслідок світової фінансово-економічної кризи та інфляційних процесів в Україні зросла вартість будівельних робіт через подорожчання матеріалів, збільшилися витрати на оплату праці. Суттєвий вплив на збільшення вартості будівництва мали непередбачувані роботи — до 35 відсотків від тендерної вартості договору. На жаль, всі наведені фактори не враховані замовником у повному обсязі.
Будівельна компанія через суд намагається стягнути понад чотири мільйони гривень, які їм нібито недоплатила польська сторона.
Проблеми виникли, бо йдеться про дипломатичну установу. Як і за яких умов на неї можуть потрапити експерти? Чи можна судитися з консульством? Всі ці питання стали предметом розгляду в суді та мають шанс увійти в підручники з юриспруденції.
Польська сторона не погоджується з аргументами будівельників. На черговому засіданні вона зажадала провести ще одну будівельну експертизу. Ці кроки відповідача представники будівельної компанії розцінили як спробу знову затягнути тривалий судовий процес.
Львівська область.