Футбол. Після закінчення кубкового матчу «Динамо» — «Таврія» президент київського клубу Ігор Суркіс провів прес-конференцію, на якій представив нового тренера команди. Отже, до майбутніх успіхів «Динамо» поведе 60-річний Юрій Павлович Сьомін за плечима якого яскрава біографія гравця і тренера. Широкому загалу він відомий по роботі з московськими клубами «Локомотив» і «Динамо», а також зі збірною Росії. Контракт із Юрієм Сьоміним розрахований на 2,5 року. До роботи в «Динамо» його новий наставник стане 8 січня, після виходу колективу з відпустки. Але до Києва він повернеться вже 15 грудня і розпочне підготовчі заходи.

До вашої уваги коротенька біографія пана Сьоміна. Народився 11 травня 1947 року в Оренбурзі (Росія). Заслужений тренер Росії і Таджикистану. Свого часу виступав за московські клуби «Спартак», «Локомотив», «Динамо», краснодарську «Кубань» і «Кайрат» (Казахстан, Алма-Ата).

Тренерську кар’єру розпочав 1983 року, очоливши душанбінський «Памір» (Таджикистан). З 1983 по 2005 тренував московський «Локомотив» (щоправда, було короткострокове перебування у Новій Зеландії, де працював з олімпійською збірною цієї країни 1990 року). 2005 року тренував збірну Росії. До останнього часу працював президентом «Локомотива».

Цей колектив під орудою Юрія Сьоміна вигравав чемпіонати Росії 2002 і 2004 років, був срібним призером (1995, 1999, 2000, 2001), бронзовим (1994, 1998), володарем Кубка Росії (1996, 1997, 2000, 2001), фіналістом Кубка СРСР (1990), півфіналістом європейського Кубка володарів кубків (1998, 1999).

— Дуже радий, що отримав це запрошення, — сказав журналістам Юрій Павлович. — «Динамо» — чудовий клуб із відмінними гравцями та інфраструктурою. Тому з великим задоволенням прийняв цю пропозицію.

— Ігоре Михайловичу, як відомо, Сьомін — тренер-стайєр, а тут потрібна спринтерська робота. Ви цього не боїтеся? — запитали Ігоря Суркіса.

— Юрій Павлович двічі проходив до плей-оф Ліги чемпіонів. Мені подобалося, як грали його команди. Підкупило й те, що він ставить максимальні завдання вже тепер.

До Лісабона на матч із «Спортінгом» команду повезе Лужний. Сьомін сьогодні летить до Москви, де проведе переговори з потенційними помічниками. Контракт укладено за схемою 2,5+1. Перше завдання: щоб ми перестали ганьбитися в єврокубках.

— Юрію Павловичу, а які ваші трансферні плани?

— Ми повинні робити ставку на закриття слабких позицій. У служби селекції є свої напрацювання. Команда добре вкомплектована, і потрібні тільки окремі трансфери. Але є і непогана молодь, наприклад, Допілка, який грав сьогодні.

— Які, на ваш погляд, причини проблем нинішнього «Динамо»?

Гадаю, мені некоректно про це говорити. Якби їх не було, мене б не запросили. Назвати їх можу тільки у вузькому колі.

— Розкажіть про завдання, котрі перед вами ставлять?

— Перед будь-яким тренером, який приходить до «Динамо» (Київ), ставиться одне завдання: вигравати в кожному матчі, в усіх турнірах, в яких команда бере участь. І переді мною інших завдань ніхто не ставив.

— Ігор Суркіс сказав, що в «Динамо» з вами буде все благополучно. А на чому грунтуються ваші переконання, що все так і буде?

— Я не казав би, що тепер команда знаходиться в такій уже глибокій ямі. Тут дуже стабільний клуб: у фінансуванні, в інфраструктурі. Як на мене, навіть на сьогодні «Динамо» має дуже кваліфікованих гравців, котрі, сподіваюся, з моєю допомогою зможуть реалізувати себе на сто відсотків.

— Які спогади від зустрічей з киянами запам’яталися вам найбільше?

— Коли був футболістом московського «Динамо», ми виграли в Києві. При повному стадіоні я забив м’яча. А Володимир Трошкін завдав мені травму. Тоді в киян було складно виграти. Для нас це було великим щастям. У ранзі тренера «Локомотива» в Лізі чемпіонів у сезоні-2003/2004 ми поступилися в Києві — 0:2, а потім відігралися в Москві — 3:2.

— Скільки готові витратити на трансфери цієї зими?

Ігор Суркіс:

— Стільки, скільки знадобиться новому тренеру. Але нагадаю, що Лобановський 1996 року не вигнав жодного футболіста і через три роки вийшов до півфіналу Ліги чемпіонів. Після цього ми стали запрошувати легіонерів, але це уже відповідальність колишніх тренерів і селекції. Юрію Павловичу дуже сподобався Бангура. Наш новий тренер уже скоригував розклад зборів — перший відбудеться в Ейлаті (Ізраїль), потім ще два в Марбельї (Іспанія). Таким чином, не буде такого, щоб гравці і персонал упродовж 28 днів були поза своїми родинами.

Користуючись нагодою, скажу, що Йожефа Сабо, котрий хворіє, на вулицю викидати ніхто не збирається. Але і посад віце-президента і спортивного директора більше немає, їх буде сполучати Резо (Реваз Чохонелідзе —В. Б). Буряк наводитиме порядок у нашій ДЮСШ.

— Як сприйняли ваше рішення в Москві?

Юрій Сьомін:

— Родина сприйняла цю звістку з великим ентузіазмом і збирається переїхати до Києва — чудового міста, де є така відмінна команда, як «Динамо».

Чи були інші варіанти продовження кар’єри?

— Нехай це залишиться при мені. «Динамо» — дуже цікавий проект для мене.

Ігор Суркіс:

— Були! Тому я мав безсонні ночі, бо боявся, що Сьомін прийме іншу пропозицію...

P. S. Ані президнент ФК «Динамо», ані новий тренер команди, за традицією, суми контракту не назвали. А от російські ЗМІ стверджують, що Юрій Сьомін на новому місці зароблятиме два мільйони доларів на рік...